Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Президент подякував Молдові за підтримку суверенітету і територіальної цілісності України

Президент подякував Молдові за підтримку суверенітету і територіальної цілісності України

Це Петро Порошенко зазначив під час заяви для представників ЗМІ за підсумками переговорів з Прем’єр-Міністром Республіки Молдова Павлом Філіпом.

«Я хочу нагадати, що Молдова рішуче підтримала нашу незалежність і в березні 2014 року, коли проголосувала за Резолюцію Генеральної асамблеї ООН, і в грудні 2016 року, коли не просто підтримала Резолюцію щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму, а й виступила співавтором зазначеної Резолюції», - наголосив Президент.

За словами Петра Порошенка, нині ми стали свідками намагань розпалити пожежу міжетнічної та міжлюдської ненависті на просторі від Донбасу до берегів Дністра. «Важко уявити, куди б дійшла ця пожежа, якби не стійкість і героїзм українських воїнів», - додав він.

Глава держави також зазначив, що чверть століття тому Молдова зіткнулася зі схожими випробуваннями, втративши частину своєї суверенної території. «Зараз ми бачимо наполегливі спроби нав'язати і Молдові, і Україні такі формати реінтеграції, які дозволять ззовні вирішувати долю народів наших країн», - сказав він.

«Ці спроби, я на цьому хотів би окремо наголосити, приречені на поразку. Україна і Молдова мають і будуть відновлені у своїх суверенних  та міжнародно визнаних кордонах. Хочу ще раз наголосити: Крим, так само як і Донбас – це Україна. Уся демократична світова спільнота поділяє і підтримує цю позицію. А ті, хто не згоден – опиняються по інший бік цивілізаційного виміру», - заявив Петро Порошенко.

У свою чергу, Павло Філіп подякував за тверду, послідовну позицію України на підтримку територіальної цілісності Республіки Молдови.

При цьому  Глава молдовського уряду висловив слова підтримки територіальній цілісності України та вчергове озвучив чітку позицію Молдови по Криму: «Республіка Молдова визнає і дотримується територіальної цілісності і незалежності України». Павло Філіп наголосив, що Молдова і надалі готова підтримувати Україну в її боротьбі за незалежність і територіальну цілісність та підтвердив готовність допомагати.