Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Держаудитслужба виявила порушення на державному підприємстві на сотні тисяч гривень

Держаудитслужба виявила порушення на державному підприємстві на сотні тисяч гривень

Про це повідомив заступник начальника Північно-східного офісу Держаудитслужби Ігор Омельченко.

За його інформацією, фахівці служби виявили порушення під час планової перевірки фінансової діяльності ДП «Харківське обласне сільгосппідприємство по племінній справі в тваринництві», яке обслуговує Валківський район.

«У ході ревізії виявлено низку порушень в організації та веденні бухгалтерського обліку та збитки на загальну суму близько 745 тисяч гривень», - відзначив Ігор Омельченко.

Так, за даними Держаудитслужби, перевіркою встановлено, що за період з 1 січня 2013 року до 30 червня 2016 року держпідприємство витратило загалом 313,81 тисячі гривень на оплату послуг за агентськими угодами з фізичними особами-підприємцями, надання яких документально не підтверджено.

«Агентські угоди (договори на реалізацію підприємством біоматеріалів та рідкого азоту), начебто, укладалися через посередників – фізичних осіб, і їм було за це заплачено гроші. В дійсності ж договори були укладені безпосередньо керівником підприємства з різними об’єктами господарювання, і в цих документах нічого не сказано про посередництво агентів. Були відсутні й акти виконаних робіт чи наданих племпослуг, складені цими підприємцями», - розповів заступник начальника Північно-східного офісу Держаудитслужби.

Крім того, у 2014 році посадовими особами держпідприємства було завищено обсяг наданих фізичними особами - підприємцями послуг з обробки земельних ділянок засобами для захисту рослин. І, як наслідок, проведено зайві виплати на загальну суму 131,58 тисячі гривень.

«Дані про обробку земельних ділянок дійсності не відповідають і документально не підтверджені», - підкреслили в Держаудитслужбі.

Під час перевірки підприємства інспектори також виявили низку порушень законодавства при нарахуванні та виплаті заробітної плати працівникам на загальну суму 116,56 тисячі гривень, а також витрат підзвітних коштів на загальну суму 46,21 тисячі гривень.

«Ці кошти, начебто, були витрачені на придбання кормів худобі, оплату відряджень працівників підприємства, проте документи (авансові звіти), які б підтверджували реальність витрати цих коштів на ці цілі, були відсутні», - повідомив Ігор Омельченко.

Він підкреслив, що за період діяльності, який перевірявся, облдержплемпідприємством не нараховано та не перераховано частину його прибутку до державного бюджету на загальну суму 88,58 тисячі гривень.

«За результатами перевірки керівнику підприємства направлено вимогу про повне усунення виявлених порушень та притягнення до відповідальності винних. За організацію та ведення бухгалтерського обліку з порушенням встановленого порядку п’ятьох посадових осіб підприємства притягнуто до адмінвідповідальності», - наголосили в Держаудитслужбі.

Про результати ревізії служба поінформувала Мінагрополітики та продовольства України, Південну ОДПІ Головного управління Державної фіскальної служби та Валківський відділ поліції Головного управління Національної поліції в області.