Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Комітет виборців України оприлюднив рейтинг діяльності голів ОДА

Комітет виборців України оприлюднив рейтинг діяльності голів ОДА

Роботу керівників областей оцінювали за показниками соціально-економічного розвитку регіонів та результатами опитування 245 експертів.

«Перше місце в рейтингу голів ОДА посіла очільниця Харківської області Юлія Світлична, - повідомили в Комітеті виборців України. - Харківщина стала першою за показниками соціально-економічного розвитку в 2016 році. Так, індекс промислової продукції зріс на 106,7% (по Україні - 102,4%), будівельної – на 100.0% (по Україні - 88,6%), сільгоспвиробництва – на 106,5% (по Україні - 106,1%). Також місцеві експерти відзначили роботу ОДА щодо допомоги учасникам АТО. З 5426 заяв учасників АТО на оформлення земельних ділянок було надано у власність 2951 земельну ділянку. Це другий результат по Україні. Крім того, на думку експертів, голові ОДА вдалося налагодити ефективну комунікацію з обласною радою. Так, наприклад, бюджет області на 2017 рік був ухвалений 99 голосами «за» та жодного «проти».

Також у п’ятірці лідерів - Олег Синютка (Львівська область), Сергій Кузьменко (Кіровоградська область), Степан Барна (Тернопільщина) та Геннадій Москаль (Закарпаття).

Довідка. Соціально-економічний розвиток областей при складенні «Рейтингу діяльності голів ОДА за 2016 рік» оцінювали за 10-ма напрямками: розвиток промисловості, сільського господарства, темпи будівництва, прийняття в експлуатацію житла, залучення інвестицій, торговельний баланс, зайнятість та безробіття, збільшення заробітної плати, фінансова самодостатність та енергозбереження. При цьому використовували дані Державної служби статистики та відповіді профільних міністерств та облдержадміністрацій на запити ВГО «КВУ».

Опитування експертів проводили шляхом анкетування. Усього було виділено 16 напрямків. Серед іншого ставилися питання щодо реалізації реформ на місцях (децентралізація, спрощення надання адмінпослуг, державні закупівлі, боротьба з корупцією), кадрової політики голови ОДА та співпраці з обласною радою, прозорості роботи тощо. В експертному опитуванні взяли участь 245 осіб. Переважно це були лідери громадської думки, політичні експерти та представники ЗМІ.

Максимум за свою роботу очільник ОДА міг отримати 10 балів (5 – за соціально-економічний розвиток і 5 – за оцінку від експертів).