Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Аграрії області пройшли навчання в Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр'єва

Аграрії області пройшли навчання в Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр'єва

Заняття були ініційовані Харківською облдержадміністрацією.

У навчанні, яке проходило з 23 по 25 січня, взяли участь агрономічні служби структурних підрозділів агропромислового розвитку районних державних адміністрацій та представники сільськогосподарських підприємств.

У якості лекторів виступили викладачі аграрних вишів та наукових установ області  - Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва, ХНТУ сільського господарства ім. П. Василенка, ХНАУ ім. В.В. Докучаєва, Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О.М. Соколовського», Інституту овочівництва і баштанництва НААН України.

Також у навчанні взяли участь представники найбільших світових аграрних компаній – BASF, SYNGENTA, CENTRUM, KWS, «Імперія-Агро», «Сади України».

За підсумками курсу 85 агрономів структурних підрозділів РДА та керівників сільськогосподарських підприємств області отримали посвідчення про підвищення кваліфікації від Департаменту агропромислового розвитку ХОДА.

Як зазначив директор департаменту Олександр Нездюр, агропромисловий комплекс є одним з ключових для економіки Харківської області, на сьогодні він демонструє позитивну динаміку.

«АПК регіону забезпечує потреби внутрішнього ринку в більшості видів продукції. Більше того, Харківщина займає провідні позиції на зовнішніх ринках з експорту соняшникової олії і зернових культур, - підкреслив Олександр Нездюр. - У 2016 році індекс обсягу валового виробництва сільськогосподарської продукції склав 106,5%, у галузі рослинництва - 109 %. Зібрано 4,3 млн тонн зернових та зернобобових культур. Це другий за всю історію області валовий збір. Важливо, що він збільшився не за рахунок посівних площ, а шляхом підвищення урожайності, яка склала 44,3 ц/га».

Довідка. У 2016 році виробництво ячменю на Харківщині склало 501,4 тис. тонн, це на 14% більше, ніж у 2015 році. Гороху вироблено 97,8 тис. тонн, що на 82% більше, ніж у 2015-му. Валовий збір проса склав 22,3 тис. тонн. По збору врожаю проса область посіла 3-є місце серед інших регіонів України. Виробництво гречки у 2016 році збільшилося на 20,3% і склало 20,7 тис. тонн. За цим показником Харківська область посіла 2-е місце в Україні. Виробництво зерна кукурудзи склало 1 555,6 тис. тонн (108,9% до 2015 року).

Харківська область є лідером серед інших регіонів України з виробництва соняшнику. Всього в області отримано 1352,3 тис. тонн насіння соняшнику, це на 11,4 % більше, ніж у 2015 році. Це рекордний валовий збір соняшнику за всю історію області.

Виробництво цукрових буряків у 2016 році було збільшено в 2 рази, отримано 1,2 млн тонн. По цукровому буряку площа збирання в порівнянні з попереднім роком збільшилася на 55%. У 2016 році з цукрових буряків переробними підприємствами області вироблено 160 тис. тонн цукру, що майже в 2 рази більше, ніж у минулому році.