Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Музей Григорія Сковороди запрошує на «Андріївські вечорниці»

Музей Григорія Сковороди запрошує на «Андріївські вечорниці»

У Сковородинівці вже третій рік поспіль відзначають «Андріївські вечорниці у садибі Андрія Ковалівського», кожного разу додаючи у святкування нових акцентів.

«Цьогоріч вечорниці складатимуться з кількох етапів. У ворожінні й замішуванні балабушок взяти участь зможуть тільки дівчата – як того й вимагала традиція. Натомість хлопці матимуть більше часу на козацькі розваги та забавки від гурту «Воріття» – одного з найцікавіших фольклорних гуртів Харківщини. Майстер-клас з давніх танців, етноспіви, максимальне наближення до автентики – ось такі акценти інтерактивної програми», - розповідають організатори.

Кульмінацією «Андріївських вечорниць» стануть шоу-вечорниці від Харківського вищого коледжу мистецтв, які готують яскраву програму з піснями, запальними танцями гурту «Закаблуки» та традиційною забавкою – кусанням калити та витанцьовуванням коцюби.

Свято відбудеться 10 грудня о 12:00 за адресою: Харківська область, Золочівський р-н, с. Сковородинівка, вул. Приозерна, 3

Довідка. Вечорниці на Андрія (13 грудня відзначають День апостола Андрія Первозванного) – одне з улюблених молодіжних свят в українському календарі. Цього дня традиційно дівчата разом випікали «калиту» (круглий корж з медом і маком, прикрашений горіхами, вишнями або калиною), щоб потім ввечері хлопці могли прийти «калиту кусати» та витанцьовувати на коцюбі, додаючи веселощів. А ще дівчата ворожили на долю – сіяли коноплі по снігу, кидали чобіт через хату, слухали попід вікна.