Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За останній тиждень на енергоефективні заходи українці залучили майже 60 млн грн

За останній тиждень на енергоефективні заходи українці залучили майже 60 млн грн

Це стало можливим завдяки участі родин й ОСББ в Урядовій програмі з енергоефективності.

Так, за даними проведеного Держенергоефективності спільно з проектами USAID та IFC дослідження дієвості програми, більшість респондентів досягли значної економії енергоресурсів та зменшили свої комунальні платежі.

«Безумовно, кожен енергоефективний захід мав свій ефект. Наприклад, в деяких випадках після термомодернізації приватного будинку економія газу перевищувала 40%. В середньому вона складає 29%, - розповідають фахівці. - Модернізація системи опалення і вентиляції дозволяє заощадити в середньому 21% газу. Заміна вікон на енергоефективні у приватному будинку дає 12% економії газу, а в квартирі - 16% економії тепла».

У Держенергоефективності відмічають, що за останній тиждень, з 7 по 14 листопада, понад 3300 громадян приєдналися до програми, залучивши 55,5 млн грн на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів. Від уряду їх очікує 35%-ве відшкодування суми залучених кредитних коштів.

«Водночас, попит на урядову допомогу при утепленні житла зберігається і з боку об’єднань співвласників багатоквартирного будинку, - говорять фахівці. - За тиждень ще 13 ОСББ прийняли рішення звернутися за урядовою допомогою. На енергоефективні заходи вони залучили 2,3 млн грн».

За умовами програми, ОСББ зможуть отримати 40%-ву компенсацію. Якщо в ОСББ є родини, які отримують субсидії, то фінансова допомога від уряду може сягнути 70%.

Загалом з початку дії програми її учасниками стали більше 180 тисяч сімей, які залучили 2,65 млрд грн, щоб утеплити житло, підвищити комфортні умови проживання та зменшити комунальні платежі.