Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Експерти Консультативної місії ЄС долучаться до розробки безпекових програм регіону

Експерти Консультативної місії ЄС долучаться до розробки безпекових програм регіону

Про це домовилися в ході зустрічі голова ХОДА Юлія Світлична та голова КМЄС в Україні Кястутіс Ланчінскас.

Гарантування безпеки регіону є одним з головних пріоритетів керівництва Харківської області, підкреслила Юлія Світлична в ході зустрічі з делегацією Консультативної місії Європейського Союзу.

«У Харківській області впроваджено комплексний підхід до забезпечення безпеки. У 2016 році у нас прийняті та діють три регіональні програми: територіальної безпеки, забезпечення публічного правопорядку та антитерор. Усі вони були розроблені спільно з громадськістю, науковцями та силовими структурами. Безумовно, підтримка європейської спільноти в реалізації відповідних програм є для нас дуже вагомою», - відзначила голова ХОДА.

Керівник Операційного Департаменту КМЄС в Україні Удо Моллер, у свою чергу, наголосив, що відкриття в Харківській області регіонального представництва місії стало можливим завдяки активній позиції ХОДА у вирішенні безпекових питань регіону.

«Обласна адміністрація взяла на себе відповідальність за забезпечення безпеки в регіоні. Вважаємо, що це одна з кількох причин, чому країни - члени ЄС прийняли рішення відкрити регіональне представництво місії саме в Харківській області. З нашого боку також була рекомендація, оскільки ми бачили рівень відповідальності, взятий всіма інституціями в області», - пояснив Удо Моллер.

Кястутіс Ланчінскас відзначив, що наразі регіональне представництво КМЄС повністю готове до роботи та позначив перспективні напрямки співпраці місії з керівництвом та правоохоронними органами області.

«Дуже важливим аспектом є покращення рівня довіри з боку громадян до правоохоронних органів. І це може бути досягнуто лише в тісній співпраці між всіма правоохоронними, урядовими інституціями та представниками громадського суспільства. Нам відомо, що ви плануєте підготовку нової програми публічної безпеки на наступний рік, і ми готові залучитися до цього процесу щодо нашої консультативної підтримки в розробці цієї програми», - запропонував Кястутіс Ланчінскас.

Юлія Світлична наголосила, що керівництво регіону зацікавлене в імплементації досвіду європейських країн при розробці безпекових програм регіону.

«Для нас буде вагомим внесок європейських партнерів у забезпечення низки заходів, які закладені в програмах, що вже прийняті обласною радою або будуть розроблятися на подальшу перспективу. Це можуть бути різні напрямки співробітництва - починаючи із залучення фахівців, реалізації навчальних програм, забезпечення обладнанням. Комплекс заходів ми готові відпрацювати в робочому режимі», - сказала керівник області.

Також під час зустрічі з очільником ХОДА голова КМЄС в Україні повідомив про низку заходів, які вже проводяться в Харківській області або плануються до реалізації найближчим часом. Зокрема, він відзначив, що за кілька тижнів розпочнеться реалізація спільного проекту КМЄС та поліції Королівства Швеція.

«Проект складається з двох частин. Перша частина охоплює три цільові області в Україні, де ми вже обрали 20 цільових відділів поліції. Спільно з нашими шведськими колегами ми будемо працювати над покращеннями цих цільових невеличких відділень. Основні зусилля спрямуємо на покращення сервісного аспекту. Також заплановано програми тренінгів для співробітників цих відділень, планується й надання певної кількості обладнання. Ми сподіваємося, що за результатами реалізації цього проекту підвищиться рівень довіри з боку громад, з боку населення до поліції, - розповів Кястутіс Ланчінскас. - Друга частина проекту – забезпечення громадського порядку. За зверненням від МВС та керівництва Національної поліції ми плануємо підготувати новий підхід до роботи нової системи, орієнтований на деескалацію під час проведення масових заходів, запровадження оцінки ризиків та процес прийняття рішень. І, звичайно ж, плануємо надання тренінгової підтримки та обладнання співробітникам поліції, що задіяні в забезпеченні громадського порядку».

Більше фото