Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські авіабудівники готові до співпраці зі словацькими підприємствами

Харківські авіабудівники готові до співпраці зі словацькими підприємствами

24 жовтня керівники структурних підрозділів облдержадміністрації зустрілися з представниками Посольства Словацької Республіки в Україні.

Сторони обговорили перспективні напрямки співробітництва. Також заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Олександр Лукашов ознайомив іноземних дипломатів із соціально-економічною ситуацією в Харківській області. Зокрема, було відзначено, що область динамічно розвивається та має високий рівень міжнародної співпраці.

«По інвестиціям Харківська область на другому місці після Києва, - підкреслив Олександр Лукашов. - За цей рік було залучено близько 120 млн євро іноземних інвестицій. Також враховуємо внутрішні інвестиції, а це близько 160 млн, які вкладають наші підприємства в модернізацію й енергоефективність виробництва. У цілому за капітальними інвестиціями відзначено зростання в півтора рази».

За інформацією заступника директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА, в області спостерігається зростання промислового виробництва, зокрема, в галузі машинобудування.

«Ми дуже активно займаємося зараз диверсифікацією ринку, залучаємо міжнародну технічну допомогу, а також проводимо серйозні реформи на регіональному рівні, які спрямовані на запобігання корупції, - повідомив Олександр Лукашов. - Політика диверсифікації, яку ми почали два роки тому, вже приносить результати. Обсяг товарообігу з ЄС вже перевищив товарообіг із Російською Федерацією, хоча раніше 60% товарообігу області припадало на Росію. Зараз ми в 2,5 рази наростили постачання машинобудівної продукції до ЄС і майже вдвічі збільшили поставки готових харчових продуктів».

Олександр Лукашов зазначив, що розвиток відносин зі Словацькою Республікою має великий потенціал для Харківщини. Наприклад, область вже співпрацює зі Словаччиною в рамках договору з Трнавським краєм.

«Коли ми на початку минулого року затверджували Стратегію розвитку Харківської області, ми вивчали досвід Словаччини в плані реіндустріалізациї, перезапуску промисловості, досвіду комерціалізації наукових розробок і освіти», - поділився заступник директора Департаменту економіки.

У свою чергу, радник, заступник Посла Словацької Республіки в Україні Генріх Сасай зазначив, що Словаччина зацікавлена ​​в розширенні співпраці з Харківською областю - як у сфері економіки, так і в культурній та освітній сферах.

«Для розширення дипломатичної місії Словаччини ми б хотіли відкрити в Харкові почесне консульство», - сказав представник посольства.

Він також повідомив, що під час візиту до Харківської області 24 жовтня відвідав ПАТ «ФЕД».

«Я побачив сучасну машинобудівну компанію європейського рівня, - поділився враженнями представник Словаччини. - Думаю, нашим підприємствам буде цікаво співпрацювати з таким виробником».

За словами голови правління ПАТ «ФЕД» Віктора Попова, за останні кілька років підприємство налагодило спільну роботу з 4 партнерами в Чехії, 2 в Польщі та 1 - в Австрії.

«Це продаж продукції та спільне виробництво, - уточнив Віктор Попов. - Словаччина також має великий потенціал. Ми зацікавлені у співпраці із заводом з виробництва авіаційних двигунів - це наш потенційний партнер. Друге - робота з машинобудівними підприємствами з виробництва обладнання й оснастки. І, нарешті, наш інтерес - у закупівлі матеріалів: сталі та алюмінію».