Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині задля локалізації спалахів АЧС було обстежено 89 тисяч домоволодінь

На Харківщині задля локалізації спалахів АЧС було обстежено 89 тисяч домоволодінь

12 жовтня відбувся обласний науково-практичний семінар щодо невідкладних заходів для попередження поширення африканської чуми свиней в свинарських господарствах.

Захід пройшов під керівництвом заступника голови ХОДА Марка Беккера.

На семінарі були присутні заступники голів райдержадміністрацій, представники сільських та селищних рад, територіальних органів Держпродспоживслужби, ветеринарні лікарі та науковці.

Зокрема, спеціалісти обговорили заходи, що спрямовані на ліквідацію збудника африканської чуми свиней на території Дергачівського, Харківського та Чугуївського районів. Окрім того, були підняті питання щодо вакцинації свиней та компенсації за ліквідоване поголів’я.

Марк Беккер зазначив, що керівництво районів, селищ, сіл та міст, де немає спалахів АЧС, повинне забезпечити дотримання всіх попереджувальних заходів щодо нерозповсюдження хвороби. Також він дав доручення на визначених територіях забезпечити обхід усіх домоволодінь на предмет виявлення свинопоголів’я, а також забезпечити дотримання правил утримання тварин у домашніх умовах. Також, за словами заступника голови ХОДА, неабияку увагу слід приділити роз’яснювальній роботі.  

«Усе це вкрай серйозно. Спалах африканської чуми в селі Малинівка Чугуївського району стався саме через незнання місцевого населення, через ігнорування людьми мінімальних правил утримання худоби, через безконтрольне переміщення як свинопоголів'я, так і продукції рослинництва з найближчих до спалахів АЧС зон», - наголосив Марк Беккер.

Він також зазначив, що на даний момент джерело виникнення цього захворювання в Чугуївському районі з'ясовує поліція.

«Якщо по Дергачівському району ми розуміли, що це - поголів'я, яке було привезено з Полтавської та Сумської областей, то тут джерело зовсім інше. У Чугуївському районі свинопоголів'я в ті двори, де був падіж тварин, не завозилося протягом тривалого часу. Швидше за все, АЧС була занесена транспортними засобами, які розвозили дешеву сільгосппродукцію, - сказав Марк Беккер. - Тому контролюйте це питання у своїх районах, попереджайте голів сільських рад. Ми всі повинні розуміти джерело походження м'ясних і рослинних продуктів».

За інформацією Марка Беккера, в селі Малинівка під час обходу було перевірено 1670 дворів, у яких вилучено та ліквідовано 24 тварини.

У ході семінару розглянули епізоотичну ситуацію на території Харківської області, України та в країнах Європи щодо африканської чуми свиней. В.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Олександр Тертишник зазначив, що спалахи АЧС були зафіксовані у 17 областях України.

«Враховуючи складну епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней на території України та відсутність дієвого контролю за переміщенням свиней, ситуація залишається складною, - зазначив Олександр Тертишник. - Велику увагу потрібно приділяти тим зонам, які утворилися навколо населених пунктів, де виникли спалахи. На сьогоднішній день в 20-кілометровій зоні нагляду по тих районах, де була виявлена АЧС, знаходяться 7 районів та 2 міста. 166 населених пунктів було оздоровлено, було обстежено 89 тисяч домоволодінь і виявлено 6 тисяч 174 одиниці поголів'я свиней».

Директор ННЦ «ІЕКВМ» Борис Стегній у своїй доповіді зазначив, що одним з невідкладних заходів щодо попередження поширення збудника африканської чуми свиней у свинарських господарствах є проведення регулярних інспекторських ветеринарно-санітарних обстежень свиногосподарств Державною ветеринарною службою у комплексі з регулярною термометрією свинопоголів’я у зонах підвищеного ризику заносу збудника АЧС.

«Серед таких заходів - жорсткий державний контроль щодо імпорту тварин і продуктів тваринного походження, детальне епізоотологічне розслідування та виявлення джерел заносу та факторів поширення інфекції, регуляція чисельності диких кабанів, запровадження режиму жорсткої дезінфекції на транспортних шляхах, суворе дотримання вимог біобезпеки та біозахисту в свиногосподартсвах тощо», - зазначив Борис Стегній.

Також він надав пропозиції з наукового супроводу проблеми в Україні.

Окрім того, під час семінару спеціалісти окреслили епізоотичну ситуацію по нодулярному дерматиту великої рогатої худоби в країнах Європи, а також ризики занесення захворювання на територію України.

«Ця хвороба є в Російській Федерації, і ризики виникнення дуже великі. Не хотілось би привести нове захворювання до Харківської області. Тому ми повинні знати, що це та як з цим боротися», - зазначив Марк Беккер.