Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юлія Світлична провела зустріч з Зєевом Елькіним

Юлія Світлична провела зустріч з Зєевом Елькіним

Харківська область стала першим регіоном України, який відвідав Голова Спільної українсько-ізраїльської комісії з питань торгівлі та економічного співробітництва, Міністр екології Держави Ізраїль та Міністр у справах Єрусалима.

Зєев Елькін підкреслив: до Харківської області відправився відразу після зустрічі з Президентом України Петром Порошенком, яка відбулася в Києві 6 жовтня.

«Ми вчора зустрічалися з Президентом, прем'єр-міністром і низкою профільних міністрів у столиці. У результаті цих зустрічей ми зрозуміли, що має сенс відвідати регіони й обговорити можливі перспективи співпраці, і Харків буде першим, - зазначив Голова Спільної українсько-ізраїльської комісії з питань торгівлі та економічного співробітництва. - Я впевнений, що є велика перспектива співпраці з регіонами, неправильно замикатися тільки на Києві. Це підказує мій досвід».

Юлія Світлична презентувала Зєеву Елькіну соціально-економічний потенціал Харківської області та розповіла про перспективні напрями розвитку міжнародного співробітництва. Зокрема, зазначила, що Харківщина не планує обмежуватися двома закордонними представництвами, які вже працюють у Вашингтоні та китайській провінції Хейлунцзян. Найближчим часом планується відкрити Офіс регіону в Нью-Йорку.

Керівник області також повідомила, що наприкінці грудня – на початку січня в Харкові планують провести міжнародний форум під патронатом Національної інвестиційної ради, що стане одним з вагомих кроків у напрямку залучення інвестицій і розвитку бізнес-клімату.

«Приємно відзначити, що цього року приріст іноземних інвестицій у Харківську область склав 107 млн ​​доларів, а до цього спостерігався відтік. За темпами залучення інвестицій в Україні ми - другі після міста Київ», - підкреслила Юлія Світлична.

У якості потенційної сфери співробітництва Харківської області з Державою Ізраїль Юлія Світлична позначила міжнародну кооперацію. Вона зазначила, що харківські підприємства готові до співпраці, вони впроваджують все більше нових підходів і технологій, щоб бути конкурентоспроможними на зовнішніх ринках, збільшувати експорт і залучати іноземні інвестиції.

«Що цікаво для іноземних інвесторів - це, безумовно, майданчик, на якому можна виробляти конкурентоспроможну продукцію, а потім її експортувати до різних країн під своїм брендом. Можливо, це кооперація декількох виробництв або впровадження нових технологій», - розповіла керівник області.

Вона також запропонувала розглянути можливості для розширення співпраці в медичній та освітній сферах.

«У 2015-2016 роках у вишах Харкова навчається близько 500 студентів з Ізраїлю. Вважаю, було б корисно впровадити програми обміну досвідом - як для школярів, так і для студентів. Можливо, потрібно розглянути також програми підвищення кваліфікації для вчителів та викладачів вищих навчальних закладів», - сказала глава регіону.

Зєев Елькін зазначив, що готовий розглянути співпрацю з нашим регіоном у різних сферах і доповнив список перспективних напрямків сферою АПК.

«Ізраїль за цілою низкою параметрів є сьогодні однією з провідних країн у галузі впровадження технологій у сільське господарство. Особливо це стосується двох напрямків: всього, що пов'язано з використанням водних ресурсів, і молочного виробництва», - уточнив Голова Спільної українсько-ізраїльської комісії з питань торгівлі та економічного співробітництва.

Також, за словами іноземного гостя, Харківській області може бути цікава співпраця у сфері довгострокових зернових контрактів.

«Сьогодні Україна - один з головних постачальників зерна до Ізраїлю. У нашої країни є інтерес до довгострокових договорів і стабільності зернових поставок. Україна може бути головним партнером, а також ті регіони, які в цьому беруть участь і виробляють зерно», - зазначив Зєев Елькін.

Серед перспектив - також співпраця з харківськими підприємствами з метою переведення ізраїльської промисловості на газове енергопостачання, співпраця в сферах фармації і високих технологій.

«Вся система «хай-теку» - перспективний напрямок співпраці. Харків в цій сфері - один з головних центрів в Україні. Тут хороша кадрова підготовка і тому в цьому напрямку можна багато чого досягти», - висловив упевненість Зєев Елькін.

Більше фото