Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Досвід Чугуєва стане зразком для реформування медицини в країні

Досвід Чугуєва стане зразком для реформування медицини в країні

Нові підходи у сфері охорони здоров'я, що реалізуються в Харківській області, обговорили під час засідання «круглого столу» за участю заступника голови ХОДА Михайла Черняка та заступника Міністра охорони здоров'я з питань реформ Павла Ковтонюка.

Процес трансформації первинної медицини розглянули на прикладі міста Чугуєва, яке виступило «пілотним» у реалізації принципів медреформи. Цього року тут стартував проект, відповідно до якого «автономію» отримав Центр первинної медико-санітарної допомоги, а також були створені 4 (і будується 5-я) амбулаторії, які будуть працювати на договірних засадах із Центром та отримувати через нього фінансування з держбюджету.

«Завдяки амбулаторіям люди не будуть витрачати час на довгу дорогу до поліклініки або лікарні: амбулаторія та сімейний лікар знаходяться поруч - на розумній відстані. Весь світ йде цим шляхом», - пояснила головний лікар Чугуївського Центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) Тетяна Черевань.

Головним нововведенням для пацієнтів стає те, що вони зможуть самі обрати собі лікаря, більш того, той лікар, якому довіряє більша кількість людей, і заробляти буде більше. Як пояснив заступник міністра охорони здоров'я з питань реформ Павло Ковтонюк, заробітна плата лікарям буде призначатися за певними тарифами за ведення кожного пацієнта.

Лікар реформованої галузі зможе заробляти до 10 тисяч гривень, лікарі приватної практики - до 16 тисяч, уточнила Тетяна Гавриш, член Харківської експертної групи підтримки медреформи. Саме експертна група розробляла з ініціативи ХОДА проект, що реалізується в Чугуєві.

За підсумками засідання «круглого столу» Павло Ковтонюк зазначив: нововведення, які впроваджують у Харківській області, повністю відповідають основному принципу медичної реформи - «Гроші повинні ходити за пацієнтом».

«У даний момент гроші розпорошуються по всій системі охорони здоров'я: медикам платять зарплату, утримуються установи, але пацієнт не відчуває, що ці гроші захищають його в разі хвороби. Ми почнемо застосовувати цей принцип у первинній ланці», - пояснив Павло Ковтонюк.

Заступник голови ХОДА Михайло Черняк у свою чергу підкреслив: зміни в системі охорони здоров'я - тільки один із елементів реформ, що проводяться в країні.

«Хочу відзначити, що медичні новації, які проходять у Чугуєві, - це конкретний приклад роботи з реформування на місцевому рівні, до якого залучені профільне міністерство, обласна та районна адміністрації, органи місцевого самоврядування, депутатський корпус різного рівня, а також ініціативна група фахівців, - зазначив заступник керівника області. - Цей «пілот» повинен стати прикладом для територіальних громад Харківської області. Також, упевнений, що позитивний досвід буде зразком для реформування медицини в цілому в країні, у результаті чого люди зможуть отримувати послугу більш високої якості».

Павло Ковтонюк зазначив, що в Міністерстві цінують «ініціативу знизу».

«Така форма співпраці є максимально комфортною, тому хочу подякувати керівникам області та міста Чугуєва за те, що вони підтримують цей проект», - сказав заступник міністра.

Більше фото