Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області реалізують 10 проектів, що спрямовані на підтримку громад, які прийняли переселенців

В області реалізують 10 проектів, що спрямовані на підтримку громад, які прийняли переселенців

5 жовтня відбулася презентація відкритого конкурсу проектів «Підтримка територіальних громад України у зв'язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб (ВПО)».

Конкурс проводить Німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) за підтримки ХОДА.

Як повідомила директор Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА Вікторія Белявцева, на презентацію конкурсу прибуло близько 90 учасників, що представляють різні організації Харківської області: це представники об'єднаних територіальних громад, установ державної та комунальної форми власності, громадських організацій.

Керівник Департаменту зазначила, що в Харківській області сьогодні тільки офіційно зареєстровано близько 140 тисяч переселенців, через що соціальна сфера області (школи, дитсадки, амбулаторії та лікарні) відчуває певне навантаження.

«Ми дякуємо організаторам конкурсу - німецькій федеральній компанії GIZ. Завдяки нашим міжнародним партнерам-донорам ми можемо підтримати переселенців і громади що їх приймають, - сказала Вікторія Белявцева. - Хочу підкреслити, що відкритий конкурс проектів має бюджет до 6 мільйонів гривень. Тобто на 10 проектів буде виділено по 600 тис. грн. При цьому до 70% грантових коштів можна буде направити на зміцнення матеріально-технічної бази та придбання обладнання, решта, 30% - на тренінги та навчальні поїздки».

Як зазначив радник проекту GIZ Андрій Гарбуза, німецьким товариством міжнародного співробітництва такий конкурс проводиться також у Запорізькій і Дніпропетровській областях, де також проживає багато переселенців із зони АТО.

«Сьогодні ми представляємо одну з 4-х ініціатив, які ми реалізуємо в Харківській області. Ми готові підтримувати медичні установи, соціальні та спортивні центри, бібліотеки тощо, - повідомив Андрій Гарбуза. - Основна вимога до проектів - швидке впровадження та їх тривале функціонування. Також ми будемо віддавати перевагу тим організаціям і громадам, які об'єднаються й подадуть спільну заявку, наприклад, Харків із районами - це було б ідеально».

Організатори будуть близько місяця вивчати проекти та обирати кращі, а вже протягом наступних двох місяців ідеї повинні бути втілені в життя.

Учасники конкурсупід час заходу презентували пропозиції, які хотіли б втілити у своїх районах. Так, перший заступник голови Золочівської РДА Олексій Попов розповів про плани щодо вирішення житлових проблем переселенців. У Золочівському районі їх налічується близько 2 тисяч.

«В основному для проживання вони знімають житло. У нас є плани побудувати для переселенців гуртожиток, але в даному проекті стислі терміни. Будемо думати, який проект зможемо реально подати зараз», - розповів Олексій Попов.

Керівник центру «Ресурс-Професіонал» Олена Нуреєва відзначила позитивний досвід співпраці з GIZ.

«Цього літа нам вдалося організувати відпочинок для ста тимчасово переміщених осіб і ветеранів, - розповіла Олена Нуреєва. - Зараз готуємо проект психологічної допомоги сім'ям переселенців».

Довідка. Для участі в конкурсі необхідно детально ознайомитися з умовами конкурсного відбору проектів, а також заповнити заявку на участь. Усі документи можна отримати, звернувшись за адресою iryna.kosulya@giz.de, або завантажити тут.

Заявка повинна бути подана виключно в електронному вигляді обсягом не більше 5 МБ в форматі MS Word (.doc, або .docx, або .rtf) в електронному вигляді на адресу iryna.kosulya@giz.de з 5 по 24 жовтня 2016 року, 12:00.