Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Представники громадськості долучилися до перевірки доброчесності прокурорів

Представники громадськості долучилися до перевірки доброчесності прокурорів

Про це повідомила керівник області Юлія Світлична під час брифінгу 30 вересня.

«У рамках національних антикорупційних реформ та запровадження нових підходів до якості підбору кадрів на державну службу у червні цього року в Україні був запроваджений порядок таємної перевірки доброчесності прокурорів. Відповідно до наказу про затвердження цього порядку, в Генпрокуратурі було створено робочу групу, котра перевірятиме - чи відповідає дійсності інформація, яку надають прокурори, заповнюючи декларації та анкети доброчесності прокурора», - розповіла Юлія Світлична.

До співпраці з цією робочою групою були залучені представники громадськості з усіх регіонів. За ініціативи Генерального прокурора України  Юрія Луценка, цими представниками стали учасники антитерористичної операції.

За поданням Харківської обласної державної адміністрації представником громадськості від нашої області в комісії став Микола Сапелкін, якого Юлія Світлична представила під час брифінгу.

«Микола Сапелкін - юрист Обласного центру допомоги учасникам АТО та Обласної спілки ветеранів АТО. Він має фахову підготовку, кваліфікацію юриста. Це абсолютно неупереджена людина, не задіяна у корупційних скандалах. Він може чесно дивитися в очі громадянам України, оскільки віддав свій патріотичний борг країні», - зазначила керівник обласної адміністрації.

Під час брифінгу Микола Сапелкін розповів, як саме відбувається таємна перевірка прокурорів.

«Прокурори усіх рівнів заповнюють декларації, а також подають анкети доброчесності прокурора, які оприлюднюються на сайті Генеральної прокуратури. Ознайомитися з цими даними може будь-який громадянин України. Якщо він бачить, що заявлені доходи не відповідають рівню життя того чи іншого прокурора, громадянин може повідомити про це в управління внутрішньої безпеки Генеральної прокуратури. Якщо з якихось причин громадянин не хоче звертатися до прокуратури, він може надати інформацію представнику громадськості, який ініціює проведення службової перевірки», - пояснив Микола Сапелкін, уточнивши, що його контакти можна знайти на сайті Генеральної прокуратури.

На даний час, за інформацією Миколи Сапелкіна, в Харківській області вже проводяться службові розслідування щодо шістьох прокурорів.

«Якщо за результатами таємної перевірки доброчесності буде встановлено ознаки вчинення дисциплінарного проступку, прокурора буде притягнуто до відповідальності», - розповів юрист.