Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина прагне вести гру першим номером і принципово розширює поле ініціатив. Юлія Світлична

Харківщина прагне вести гру першим номером і принципово розширює поле ініціатив. Юлія Світлична

У ході VIII Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи» керівник області презентувала партнерам потенціал області та розповіла про перші результати активної міжнародної співпраці регіону.

«Незважаючи на шквал негативних прогнозів, які лунали ще два роки тому, втрату російського ринку, а також важливих для нас ринків Донбасу та Криму, все це не призвело до колапсу регіональної економіки. Її диверсифікованість і гнучкість у поєднанні зі своєчасними діями з боку держави та регіону дозволили продемонструвати високий стресостійкий рівень у найважчі часи. Ті тенденції, які маємо зараз, свідчать про те, що пік кризи економіки області вже пройдено, закладається нова основа для зростання. І це саме той період, коли початок співробітництва з новими партнерами здатний принести найбільший економічний результат», - підкреслила в.о. голови ХОДА.

Вона повідомила, що сьогодні Харківщина має позитивний прогноз зростання валового регіонального продукту, а за обсягом прямих іноземних інвестицій, що залучені до регіону з початку 2016 року, Харківщина поступається лише столиці України, місту Киів.

«Тому, мабуть, не випадково створена Президентом Національна інвестиційна рада дає старт своїй роботі з регіонами саме в Харківській області, - відзначила Юлія Світлична. - І я хочу особисто подякувати Борису Євгеновичу за цей потужний сигнал для міжнародних інвесторів. Я запевняю, що Харківська область скористується цим шансом».

Говорячи про роботу, яка проведена за останні два роки в регіоні задля залучення іноземних інвесторів та умови, які створено, керівник області відзначила високий рівень безпеки, якого досягнуто на Харківщині.

«Відкриття представництва моніторингової місії Європейського Союзу з питань безпеки саме в Харківській області демонструє всю ґрунтовність роботи, що здійснюється в цій сфері», - сказала Юлія Світлична.

Другим важливим напрямком роботи, який втілено в життя, став розвиток системи міжнародного співробітництва.

«Традиційно область конкурувала лише з іншими регіонами України за інвесторів і торгівельних партнерів, які вже й так ухвалили рішення прийти в Україну. Сьогодні Харківщина прагне вести гру першим номером і принципово розширює поле ініціатив, - наголосила в.о. голови ХОДА. - Область взяла стратегічний курс на встановлення нового рівня співпраці з дипломатичними місіями та іноземними представництвами, які працюють в Україні».

Серед результатів активної міжнародної роботи регіону Юлія Світлична відзначила співробітництво з посольством США, яке вже вилилося у підписання двох меморандумів про співпрацю, підписання трьохстороннього меморандуму між ХОДА, Асоціацією приватних роботодавців та Центром міжнародного приватного підприємництва CIPE, що надає підтримку малому та середньому бізнесу, відкриття офісів регіону у Вашингтоні та Китаї.

«Анонсуючи подальші плани, можу повідомити, що протягом останніх місяців також з’являється грунт для відкриття Офісу Харківщини в Європейському Союзі. Під час форуму розглянемо цю перспективу», - повідомила Юлія Світлична.

Третій напрямок стратегічних кроків регіону спрямовано на активізацію внутрішніх ресурсів розвитку економіки.

«Інтеграція, кооперація, суспільно-приватне партнерство – ось ідеологія тих методів, які застосовує регіональна влада разом з місцевим бізнесом та громадськими об’єднаннями, - сказала Юлія Світлична. - Наша мета – посилити позиції Харківщини на внутрішньому та зовнішньому ринках агропродукції, IT-послуг та інших галузях, що здатні залучати реальні кошти в регіон».

Керівник області відзначила суттєві результати в розвитку економіки, яких було досягнуто протягом останніх двох років.

«По-перше, відновлено стійке зростання в промисловості, вперше з 2011 року «з плюсом» працюють 9 галузей з 11, включаючи таку стратегічну для України галузь, як машинобудування. Область досягла перших успіхів на глобальних ринках промислової продукції, за останній рік товарний експорт у США збільшився у півтора рази, 2/3 його вартості – це продукція машинобудування, промисловий експорт до Китаю наростили на 7 % і бачимо потенціал для подальшого зростання. На 90 % - це високотехнологічна продукція харківських машинобудівників. І дуже показовою характеристикою диверсифікації ринків збуту є динаміка з ЄС, за рік питому вагу ЄС у структурі експорту Харківської області збільшено з 15 до 23%. Більше половини – це товари з високою доданою вартістю, готові харчові продукти та продукти машинобудування, які наші європейські партнери купили в 2,5 рази більше, аніж торік», - повідомила Юлія Світлична.

Звертаючись до міжнародних партнерів, вона наголосила: «У нас є воля для змін, у нас є чіткий план дій і в нас є, що запропонувати міжнародним партнерам. Я запрошую вас до співробітництва. Харківська область відкрита для співпраці та гарантує  підтримку всіх перспективних спільних починань!».