Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Досвід Харківщини щодо міжрегіонального співробітництва з КНР пропонуватимуть перейняти іншим регіонам України

Досвід Харківщини щодо міжрегіонального співробітництва з КНР пропонуватимуть перейняти іншим регіонам України

Роботі Офісу Харківської області в Китаї присвятили окрему панельну дискусію на Міжнародному економічному форумі «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи».

Учасниками дискусії стали заступник голови постійного комітету зборів народних представників провінції Хейлунцзян Ху Шиїн, генеральний директор Представництва Харківщини в провінції Хейлунцзян КНР Пен Юньбо та його радник Олександр Семеней, перший секретар Посольства України в КНР Олександр Сердечний, президент Китайської торгової асоціації Чжоу Вейцзянь, а також представники бізнесу Харківщини, який успішно співпрацює з китайськими партнерами.

Вітаючи учасників панельної дискусії «Офіс Харківської області у Китайській Народній Республіці – новий рівень співпраці», модератор заходу директор Китайської торгової асоціації в Україні Руслан Осипенко відзначив, що відкриття офісів окремих регіонів України в Китаї є новою та дуже актуальною формою співробітництва з цією державою.

«Створення офісів буде допомагати українському бізнесу, слугувати мостом для виходу наших бізнесменів на ринок Китаю», - сказав Руслан Осипенко.

Пан Ху Шиїн нагадав, що цього року делегація Харківщини вже двічі відвідала провінцію Хейлунцзян та підписала договір про співробітництво з керівництвом провінції. Він поділився з учасниками враженнями від двосторонньої зуcтрічі з керівником ХОДА Юлією Світличною та розповів, що запропонував Харківській обласній адміністрації  надалі розширювати співробітництво між регіонами не  лише в економічному напрямку, але й у галузі науки й техніки, освітній та гуманітарній сферах.

Перший секретар Посольства України в КНР,у свою чергу, відзначив, що тим українським бізнесменам, які хочуть співпрацювати з Китаєм та вийти на ринок цієї держави, треба розуміти специфіку та традиції Китаю.

«Освоювати цей ринок потрібно з терпінням та з опорою на національних фахівців та експертів, які 10 і більше років працюють на китайському ринку, - наголосив Олександр Сердечний. - Ефективно працювати з Китаєм шляхом дистанційної переписки неможливо. Китайські партнери повинні вас бачити, чути, відчувати. Такі принципи китайського бізнесу. Це можуть підтвердити й представники представництва Харківської області в провінції Хейлунцзян».

Олександр Сердечний підкреслив:  досвід Харківської області з розвитку міжрегіонального співробітництва з КНР буде корисним й іншим регіонам України.

«Активна і цілеспрямована робота керівництва Харківської області з провінцією Хейлунцзян, центральним містом якої є місто Харбін, дає гарні результати. У провінції активно створюється інфраструктура для входження харківського бізнесу на місцевий ринок – і не тільки у сфері торгівлі, але й у сфері промислового, аграрного та науково-технічного секторів. Напрацьований досвід ми пропонуватимемо далі для інших українських регіонів. Такий підхід до міжрегіонального співробітництва створює точки росту торговельного та інвестиційного співробітництва», - заявив дипломат.