Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Енергосервісні компанії, які працюватимуть в області, визначатимуться на електронних майданчиках ProZorro

Енергосервісні компанії, які працюватимуть в області, визначатимуться на електронних майданчиках ProZorro

Проблеми закупівлі енергосервісу на електронних майданчиках ProZorro обговорили під час круглого столу, в якому взяли участь представники Управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА.

Круглий стіл проводився у Києві за підтримки коаліції провідних громадських організацій України «Реанімаційний пакет реформ».

Учасники заходу обговорили низку питань стосовно необхідності прийняття законопроекту «4549» для забезпечення функціонування ЕСКО в Україні, проведення енергоаудиту, необхідності комплексної модернізації будівель соціального призначення, а також повноважень місцевих органів влади в розрізі енергосервісних договорів.

Закупівля енергосервісу на електронних майданчиках ProZorro дозволить заключати договори абсолютно відкрито та максимально економити бюджетні кошти, пояснює начальник відділу газового комплексу, паливних ресурсів та енергозбереження УПЕК ХОДА Антон Кірієвський.

«Сьогодні Харківська область є лідером серед регіонів країни з впровадження енергоефективних та енергозберігаючих заходів. Ми продовжуємо працювати в цьому напрямку та використовуємо всі можливості. Одна з них - залучення до енергомодернізації закладів соціальної сфери регіону енергосервісіних компаній. Вони виконуватимуть ту роботу, на яку в місцевих бюджетів не вистачає коштів: це енергоаудит об’єктів, модернізація систем опалення, утеплення будівель, заміна систем електропостачання. Все це дозволить нам значно зменшити споживання енергоресурсів», - пояснив Антон Кірієвський.

Енергосервіс - це залучення інвестиційних коштів. Компанії виконуватимуть роботи за власний рахунок, а повертатимуть інвестиції - за рахунок коштів, які заклади зекономлять завдяки модернізації. Договір укладається на декілька років, протягом яких компанія повертає кошти, після чого обладнання переходить на баланс закладу.

«У нас вже є певні напрацювання щодо запровадження енергосервісу в Харківській області, попередньо визначені заклади, які потребують модернізації, проводяться переговори з компаніями, які планують виконувати  енергосервісні договори. Наразі процедура енергосервісу не прописана на законодавчому рівні, найближчим часом це питання буде вирішене - і ми почнемо працювати за процедурою», - зазначив Антон Кірієвський.