Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Вовчанському районі проводять заходи щодо локалізації спалаху АЧС

У Вовчанському районі проводять заходи щодо локалізації спалаху АЧС

Задля локалізації спалаху захворювання у районі встановлено два карантинно-поліцейських пости. Про це повідомив заступник голови ХОДА Марк Беккер.

Він розповів, що відповідно до повідомлення Управління Держпродспоживслужби 10 вересня в підсобному господарстві Харківської національної академії Національної гвардії України (с. Верхня Писарівка Вовчанського району) загинула свиноматка. Згідно з результатами досліджень Державного наукового дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи у патологічному матеріалі виявлено ДНК-вірус африканської чуми свиней.

«11 вересня було проведено термінове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вовчанській районній державній адміністрації, визначені зони епізоотичного осередку, зони захисту та зони нагляду, - повідомив Марк Беккер. - До епізоотичного осередку увійшло підсобне господарство Вовчанського району. До зони захисту в радіусі 3 кілометрів від епізоотичного осередку - село Верхня Писарівка та база відпочинку «Золотий берег». До зони нагляду радіусом 20 кілометрів від епізоотичного осередку увійшли 38 населених пунктів Вовчанського району та 5 – Харківського».

Заступник голови ХОДА також зазначив, що протокольним рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вовчанській РДА розроблено та затверджено План ліквідації осередку АЧС, відповідно до якого 11 вересня в епізоотичному осередку проведено умертвіння безкровним методом 36 голів свиней. Трупи тварин були спалені на території підсобного господарства. Проведено першу дезінфекцію 3% розчином їдкого натру приміщень та вигульних майданчиків, в яких утримувались свині.

«В зоні захисту встановлені 2 карантинно-поліцейських пости, які обладнані дезінфекційними бар’єрами: при виїзді з села Верхня Писарівка у напрямку села Симонівка та при виїзді з села Верхня Писарівка в напрямку села Рубіжне перед мостом через річку Сіверський Донець. Забезпечено цілодобове чергування на постах працівників поліції та Держпродспоживслужби», - зазначив Марк Беккер.

Польові та лісові дороги, які можуть вести до епізоотичного осередку та 3 км зони захисту, перериті та перегороджені. Станом на 12 вересня проведено механічну очистку приміщень, де утримувались свині, спалено дерев’яну підлогу з сараїв. Також проведено другу дезінфекцію 3% розчином їдкого натру приміщень та вигульних майданчиків, в яких утримувались свині, та консервування ями, де проводилось спалення трупів свиней. Для обходу населених пунктів Вовчанського району, які увійшли до 20-кілометрової зони нагляду, створено 3 групи з представників Держпродспоживслужби, Національної поліції, ДСНС, органів місцевого самоврядування.