Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Укладання контракту у військовій частині надасть більше переваг мобілізованим

Укладання контракту у військовій частині надасть більше переваг мобілізованим

Про це розповіли у Головному управлінні персоналу Генерального штабу ЗС України.

Як зазначають у Генштабі, багато військовослужбовців шостої «хвилі» розмірковують – чи звільнитися після видання Указу Президента України, та за деякий час повернутися на контракт, або ж одразу продовжити військову службу шляхом укладання контракту.

«Хибними підставами для рішення щодо звільнення, а вже потім підписання контракту, є недостатнє розуміння або ж незнання чинного законодавства щодо пільг і гарантій, - підкреслюють у відомстві. - Серед хибних суджень найбільш поширені такі – по-перше: мобілізовані військовослужбовці після укладання контракту втрачають робоче місце та середній заробіток. По-друге: мобілізовані не матимуть відпочинку від військової служби, оскільки залишаються по суті у військовій частині. По-третє: водночас при звільненні з військової служби вони матимуть відпочинок на свій розсуд і, якщо не працевлаштуються, то повернуться на військову службу з укладанням контракту, при цьому нічого не втрачаючи».

Головне управління персоналу Генерального штабу наголошує: варіант продовження військової служби без звільнення, шляхом укладання контракту, є більш привабливим і ось чому:

1. При укладанні контракту (на будь-який термін) мобілізованими (як і іншими категоріями громадян) робоче місце та середній заробіток не втрачаються (відповідні зміни були внесені до ст. 119 Закону України «Кодекс законів про працю України» у 2015 році).

2. При укладанні контрактів їм не припиняється виплата пенсій. При цьому виплата їм пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років під час повторної військової служби (до дня демобілізації або звільнення). Отже, чим довша ця додаткова вислуга років, тим більшим буде розмір пенсії. Водночас, після звільнення мобілізованих весь період часу до прийняття їх на військову службу за контрактом буде втрачено і до вислуги не врахується.

При цьому вказані пільги зберігаються до завершення особливого періоду та до дня фактичної демобілізації (контрактники матимуть можливість звільнення).

3. При укладанні контракту мобілізованими їм виплачується одноразова грошова винагорода (офіцеру – десять мінімальних зарплат, що становить 13780 грн, сержанту – дев’ять, або ж 12402 грн, солдату – вісім мінімальних зарплат, тобто 11024 грн) (відповідно до постанови КМУ від 14.05.2015 № 406). При укладанні контракту цивільним громадянам із запасу така допомога не виплачується.

4. Після укладання контракту мобілізованими вони можуть, після відповідного рапорту за рішенням командира, відбути у чергову відпустку терміном на 30 діб (якщо вона не була використана раніше), що дозволить відпочити від військової служби.

«Таким чином, мобілізований військовослужбовець при укладанні контракту у військовій частині отримує набагато більше користі для себе: він не втрачає жодної пільги та часу на відпочинок, отримує грошову винагороду понад 10 тис. грн та продовжує накопичувати вислугу років під час повторної військової служби для перерахунку та збільшення пенсії», - відзначають у Генштабі.