Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Світовий банк може допомогти Харківщині в реформуванні системи охорони здоров'я

Світовий банк може допомогти Харківщині в реформуванні системи охорони здоров'я

На зустрічі заступника голови ХОДА Михайла Черняка з делегацією Світового банку сторони обговорили плани розвитку медичної системи регіону.

«Ми налаштовані на конструктивну роботу. Підкреслю, що нам важлива підтримка партнерів, яка є в України та нашого регіону зокрема. Робота нашої команди вибудувана таким чином, що, незважаючи на усі складнощі, які є в країні, ми знаходимо можливість покращувати матеріально-технічну базу медустанов. За два роки для медичної системи було зроблено дуже багато. Ми розуміємо, що сферу охорони здоров'я потрібно виводити на новий рівень. І працюємо в цьому напрямку», - зазначив Михайло Черняк.

Він також нагадав, що рік тому на сесії обласної ради було прийнято Стратегію реформування системи охорони здоров'я області та в цій сфері вже зроблені перші кроки.

Лідер програми з охорони здоров'я, освіти, соціального захисту, уразливості й конфліктів Білорусі, Молдови та України Всесвітнього банку (Регіони Європи і Центральної Азії) Фон Зао зазначив, що мета візиту делегації - визначити потреби регіону і намітити плани щодо співпраці. Зокрема він запропонував обговорити реалізацію нових механізмів фінансування охорони здоров'я в рамках проекту «Покращення охорони здоров'я на службі у людей», який впроваджується Міністерством охорони здоров'я України за підтримки Світового Банку.

«Ми хочемо відібрати найуспішніші області для того, щоб надати практичну допомогу в технічному плані. Ми приїхали до вас для того, щоб обговорити можливості впровадження технічного проекту», - зазначив Фон Зао.

Представник Світового банку також поділився приємними враженнями після візиту до Харківської обласної клінічної лікарні, відзначивши високий рівень менеджменту в медичній установі.

«Нас також вразила станція «швидкої допомоги», програмне забезпечення, яке там використовується. Система працює настільки добре, що ми навіть не знаємо, що ще там можна поліпшити», - зазначив Фон Зао.

У ході зустрічі сторони обговорили основні аспекти реформи сфери охорони здоров'я, питання надання медичних послуг, оптимізацію медустанов, проблему лікування туберкульозу.

«Я думаю, що нам слід почати з проведення ряду робочих семінарів або зустрічей, де ми зможемо спільно з фахівцями Міністерства охорони здоров'я й обладміністрації розробити кілька ідей, - сказав Фон Зао. - Наша підтримка полягатиме в наданні допомоги міжнародних експертів, проведенні технічних семінарів та аналітичних досліджень».

Михайло Черняк відзначив, що реформування системи охорони здоров'я в країні - це ініціатива Президента України Петра Порошенка та вимога сучасного суспільства.

«Ми відкриті до діалогу й готові до співпраці. Нам важливий досвід міжнародних партнерів, і ми прагнемо переймати все найкраще», - сказав заступник голови ХОДА.