Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За обсягом прямих іноземних інвестицій Харківська область посідає 2 місце в Україні

За обсягом прямих іноземних інвестицій Харківська область посідає 2 місце в Україні

Про це в ході колегії ХОДА повідомив заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин облдержадміністрації Олександр Лукашов.

Він зазначив, що регіон абсолютно по-новому веде діалог з міжнародними партнерами, яких Харківська область активно залучає до співпраці.

«Харківщина фактично отримала статус східної столиці міжнародного співробітництва України. І це - не наша власна оцінка, - повідомив Олександр Лукашов. - Харківська область – єдина в Україні має меморандум про співробітництво з Посольством США у сфері впровадження реформ та протидії корупції. Він був підписаний Ігорем Райніним та Послом США в Україні Джеффрі Пайєттом у лютому. Харківська область – єдина, яка підписала меморандум про взаєморозуміння з Урядом США в особі посольства. Харківська область – єдина в ініціативному порядку розпочала створення власної інфраструктури підтримки експорту та просування своїх інтересів безпосередньо за кордоном. І сьогодні до Офісів Харківщини у Вашингтоні та Китаї вже починають звертатися не тільки представники місцевого бізнесу, а й підприємства з інших регіонів України».

Також Олександр Лукашов підкреслив: в Харківській області було відкрито Представництво Консультативної місії ЄС з питань безпеки, що принципово посилило можливості регіону в цій сфері.

«Щоб домогтися права на розміщення місії, довелося пройти непросту конкурентну боротьбу. Сьогодні можемо чітко сказати, що така активність на міжнародному рівні має безпосередню практичну віддачу. Кількість проектів міжнародної технічної допомоги, що реалізується в області, зросла майже в 1,5 рази. І це при тому, що торік обсяг допомоги було збільшено практично вдвічі. А це, передусім, вирішення питань переселенців та сімей ветеранів АТО, розвиток системи адміністративних послуг, проекти з підтримки малого бізнесу», - зазначив Олександр Лукашов.

Також він повідомив, що на новий рівень вийшла співпраця Харківщини з USAID. І для висвітлення всіх спільних з агентством ініціатив зараз готується панельна дискусія на  міжнародному форумі «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи», який відбудеться 23 вересня.

«За обсягом прямих іноземних інвестицій у I півріччі прикордонна Харківська область вийшла на 2 місце в державі. Попереду нас - лише столиця – місто Київ, - розповів заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА. - Абсолютний приріст - більше 107 млн долл. І це - вже з урахуванням всіх курсових різниць. Для нас дуже важливо, що це - інвестиції не лише в сферу послуг, яка дозволяє швидко обернути капітал, а й у сферу виробництва та створення нових робочих місць. Розраховуємо, що це - лише перший крок і завдяки співпраці з Національною інвестиційною  радою, яка розпочинає свою роботу, Харківська область може закріпити результат».

Більше фото