Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Будівництво метрополітену в Харкові буде продовжено. Президент

Будівництво метрополітену в Харкові буде продовжено. Президент

19 серпня Петро Порошенко та голова ХОДА Ігор Райнін взяли участь у відкритті 30-ї станції Харківського метрополітену - «Перемога».

Звертаючись до присутніх на урочистому заході, Глава держави привітав усіх з прийдешніми святами – Днем Харкова та Днем Незалежності - та відзначив символічність назви ювілейної станції харківської «підземки».

«Приємно, що Харків зустрічає ювілей Незалежності і День міста введенням нової станції метро з фантастичною назвою – «Перемога». Я був тут трохи менше трьох років тому. Тут було багато будівельників, і була тверда надія, що станція буде введена в експлуатацію. З 1992 року Харків будував цю чергу метрополітену. 60% було інвестовано за 22 роки і 40% - за останніх два, - відзначив Президент України. - На технічні речі буде потрібно декілька днів, але 300-тисячний мікрорайон і щоденно більше 50 тисяч харків’ян і гостей міста будуть мати можливість скористатися, можливо, найкращим і найкрасивішим в світі - харківським - метро. І мені надзвичайно приємно бути сьогодні разом з харків’янами і святкувати цю подію».

Петро Порошенко також наголосив на тому, що будівництво метрополітену в Харкові буде продовжено, що стало можливим, в тому числі, і завдяки децентралізації.

«Будемо рухатися в бік «Одеської» і не тільки, - сказав Президент. – Я впевнений в тому, що на сьогоднішній день це саме те, чого чекає від нас український народ: підняття економіки, інвестиції в місто. Це все, в тому числі, стало можливим завдяки тому, що була запущена реальна програма децентралізації. Це саме те, що я обіцяв вам 2,5 роки тому, і сьогодні ми маємо її певні результати. Відбулася бюджетна децентралізація. І ми за два роки в два рази збільшили місцеві бюджети. Ніколи не було такого, в тому числі - і на Харківщині, щоб бюджет розвитку значно перевищував 2 мільярди гривень. І щоб ті гроші опинилися в розпорядженні територіальних громад. І вони самі визначали пріоритети, яких сьогодні в першу чергу потребує громада».

Під час урочистої церемоній Глава держави також вручив державні нагороди найкращим співробітникам метрополітену.

До станції «Перемога» поїзди метрополітену почнуть возити пасажирів вже на наступному тижні. Станція обладнана ліфтами для людей з обмеженими можливостями. Також вона має технічну можливість для цілодобового проведення ремонтів і обслуговування рухомого складу – це мінідепо, яке існує в оборотних тупиках. Одночасно там можуть відстоюватися два склади і на них може виконуватися поточний та капітальний ремонт вагонів.

Нагадаємо, останню станцію метро – «Олексіївська» - в Харкові відкрили 21 грудня 2010 року. Після цього було продовжено будівництво метрополітену в бік станції «Перемога», проте роботи неодноразово призупинялися через брак фінансування. Будівництво було поновлено в 2015 році.

Більше фото