Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Місцеві ради самостійно реєструють осіб за місцем проживання

Місцеві ради самостійно реєструють осіб за місцем проживання

Про це повідомила перший заступник голови ХОДА Юлія Світлична.

Вона нагадала, що з 4 квітня 2016 року Законом України № 888-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг» у рамках децентралізації влади повноваження у сфері реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб передано від Державної міграційної служби до органів місцевого самоврядування.

«У громадян більше немає потреби звертатися до Державної міграційної служби, і вони можуть отримати цю послугу максимально близько до свого місця проживання та набагато швидше. Тепер послугу можна отримати навіть у селі, де є виконавчий орган чи сільський голова»,- розповіла Юлія Світлична.

Перший заступник голови ХОДА також пояснила, що нові правила, розроблені в рамках децентралізації, не змінюють саму процедуру реєстрації. Головна зміна – це орган реєстрації. Єдина відмінність – штамп в паспорті про реєстрацію місця проживання раніше ставила міграційна служба, а зараз буде ставити відповідальна особа в місцевому самоврядуванні.

«Слід зауважити, що в Харківській області всі органи місцевого самоврядування одними з найперших розпочали самостійно реєструвати осіб за місцем проживання», - зазначила Юлія Світлична.

Також Юлія Світлична звернула увагу всіх органів реєстрації відповідних адміністративно-територіальних одиниць України на те, що з метою покращення якості та скорочення термінів надання адміністративних послуг у сфері реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб Департаментом з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА на офіційному сайті Харківської обласної державної адміністрації в рубриці «Адмінпослуги» створено підрубрику «Інформація про сільські, селищні та міські ради, їх виконавчі органи, що здійснюють реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб», в ній розміщено адреси, за якими можна отримати послугу з реєстрації місця проживання.