Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Аграрії регіону намолотили майже 2,7 млн тонн зернових і зернобобових

Аграрії регіону намолотили майже 2,7 млн тонн зернових і зернобобових

Про це повідомив під час прес-конференції 12 серпня заступник голови ХОДА Марк Беккер.

За його інформацією, на сьогодні в області прибрано 99% площ ранніх зернових і зернобобових культур.

«У цілому намолочено понад 2 млн 678 тис. тонн. При цьому 8 районів області намолотили понад 100 тис. тонн зернових і зернобобових: це Балаклійський, Барвінківський, Близнюківський, Великобурлуцький, Вовчанський, Ізюмський, Лозівський та Первомайський райони», - розповів Марк Беккер.

Середня врожайність зернових і зернобобових по області склала 40,4 ц/га - це на 5 ц/га більше, ніж минулого року. Найбільшу врожайність показали господарства Чугуївського та Барвінківського районів - понад 51,8 ц/га. У 10 районах області врожайність склала понад 40 ц/га.

«Вже зараз можемо говорити, що, незважаючи на зменшення посівних площ порівняно з минулим роком, ми виконуємо планові показники, які були поставлені перед аграріями головою ХОДА Ігорем Райніним», - зазначив Марк Беккер.

Зокрема, озима пшениця цього року була посіяна на площі на 100 тис. га меншій, ніж торік. Але за рахунок підвищення середньої врожайності до 45,4 ц/га аграрії отримали вал понад 2 млн тонн урожаю - на рівні минулого року.

За врожайністю озимої пшениці лідирують три райони: Барвінківський - 55,5 ц/га, Чугуївський - 59,1 ц/га та Золочівський - понад 50 ц/га.

Співвідношення продовольчого зерна до фуражного склало 40% до 60%. За словами Марка Беккера, такі показники повністю забезпечують потребу Харківської області в зерні та не дають підстав говорити про підвищення цін на соціальні сорти хліба.

Як зазначив директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Олександр Нездюр, ціни на соціальні сорти хліба в регіоні сьогодні регулює меморандум, що був підписаний між обласною адміністрацією та хлібопекарськими підприємствами.

«Він діє до кінця року. На початку наступного року меморандум буде продовжений, і ціни на соціальні сорти залишаться на сьогоднішньому рівні», - запевнив директор департаменту.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо прогнозованих цін на гречку, Марк Беккер зазначив, що її в області було посіяно на 30% більше, ніж минулого року.

«Ми очікуємо врожай на рівні 25,8 тис. тонн. Потреба Харківської області в гречці – 8 - 8,5 тис. тонн. На сьогоднішній день об'єктивних причин для подорожчання гречки немає, навпаки, є підстави для зниження ціни», - сказав заступник керівника ХОДА.