Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Президент наказав привести в посилену бойову готовність підрозділи ЗСУ, прикордонної служби та СБУ

Президент наказав привести в посилену бойову готовність підрозділи ЗСУ, прикордонної служби та СБУ

Таке рішення прийнято у зв’язку з провокаційними діями Російської Федерації в окупованому Криму та ескалацією її дій на Донбасі.

«Особливі вимоги, - наголосив він, - до прикордонників в районах адміністративного кордону з тимчасово окупованим Кримом та на лінії зіткнення на Донбасі».  

Глава держави доручив прикордонникам посилити пропускний режим у пунктах пропуску, а співробітникам Нацгвардії та Національної поліції – посилити охорону стратегічних об’єктів та об’єктів інфраструктури, щоб запобігти можливим терористичним атакам.  

Міністру оборони, начальнику Генерального штабу, голові СБУ та міністру закордонних справ доручено провести зустріч з керівництвом дипломатичних місій, акредитованих в Україні, щоб проінформувати про розвиток подій у районі адміністративного кордону з Кримом та лінії зіткнення.

МЗС має організувати телефонні розмови з керівництвом Німеччини та Франції у трьохсторонньому Нормандському форматі, запросити розмови з Віце-президентом США, Президентом Європейської Ради Дональдом Туском та ініціювати розмову з Президентом РФ Путіним.

Міністру закордонних справ Павлу Клімкіну наказано доручити  керівнику місії України при ООН провести консультації в Раді безпеки ООН та детально проінформувати про розвиток подій.

«Слід звернутися до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ максимально посилити присутність спостерігачів ОБСЄ в районі адміністративного кордону з Кримом та вимагати від російської сторони, окупаційних військ допустити представників СММ ОБСЄ до об’єктів в Криму», - сказав Президент.

Президент також доручив забезпечити можливість відвідання захоплених в Криму громадян України з боку представників міжнародних правозахисних організацій та Уповноваженого України з прав людини для перевірки умов утримання та захисту інтересів.

«Прохання до МЗС та до прикордонної служби звернутися до громадян України з проханням утриматися зараз від відвідання Криму у зв’язку з численними провокаціями, які чиняться проти громадян країни. Від мене до громадян України це прохання особисте», - наголосив Глава держави.

Керівники силових структур доповіли про останні події на адмінкордоні з Кримом.

Так, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони генерал-лейтенант Валерій Кондратюк повідомив, що, за наявною інформацією, відбулась збройна сутичка з використанням стрілецької зброї між військовослужбовцями ЗС РФ та прикордонною службою Федеральної служб безпеки РФ.

Голова Державної прикордонної служби Віктор Назаренко повідомив, що за останню добу з боку Армянська на материковій Україні зафіксовано чотири безпілотних літальних апарати РФ.

Голова СБУ Василь Грицак зазначив, що сили і засоби Служби безпеки вже приведені у підвищену бойову готовність.

«В цей час проводяться засідання координаційних груп АТЦ - особливу увагу ми надаємо забезпеченню безпеки об’єктів критичної інфраструктури, а також відстежуємо діяльність низки осіб, які підозрюються у причетності до діяльності ДРГ, з метою недопущення можливих терористичних актів», - сказав він.

Начальник Генерального Штабу Віктор Муженко повідомив, що підрозділи і військові частини ЗСУ, які виконують завдання в районі адміністративного кордону з окупованим Кримом, приводяться у підвищену бойову готовність, проведено нарощування відповідного угрупування. Він назвав абсурдними заяви щодо нібито обстріли з української сторони тимчасово окупованого Криму.

«Це є повною нісенітницею і не відповідає дійсності. Вогонь не відкривався ні з артилерійський систем, ні з іншої зброї. Це може підтвердити будь-який військовослужбовець і житель тієї території, тому що звуки артилерійський обстрілів чути на значну відстань», - наголосив начальник Генштабу.