Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Нові навчальні програми для 1-4 класів з’явилися у відкритому доступі

Нові навчальні програми для 1-4 класів з’явилися у відкритому доступі

Із затвердженими Колегією Міністерства освіти і науки 13 оновленими навчальними програмами можна ознайомитися на сайті МОН.

«За оновленими програмами для 1-4 класів діти навчатимуться вже з 1 вересня. Для нас було критично важливим встигнути оновити програми для початкової школи до початку нового навчального року, - зазначив заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей. - Це оновлення – лише перший крок. Наступного тижня МОН презентує концепцію нової української школи. Передбачені нею зміни будуть системно запроваджуватися з 2018 року. Але діти вчаться вже зараз, вони не можуть чекати. Тому оновленням програм початкової школи ми показуємо напрям змін».

На наступному тижні у відкритому доступі також з’являться затверджені зміни до орієнтовних вимог до оцінювання навчальних досягнень учнів та методичні рекомендації до оновлених програм. Вони передбачають зміни підходів до оцінювання та педагогічну свободу вчителя.

Нагадаємо, 4 серпня відбулося засідання Колегії Міністерства освіти і науки України, де і було затверджено оновлені - «розвантажені» - програми для початкової школи. Зміни внесли до програм з української мови, літературного читання, математики, інформатики, музичного мистецтва, образотворчого мистецтва, трудового навчання, фізичної культури, іноземних мов для загальноосвітніх та спеціальних навчальних закладів (англійська, німецька, французька та іспанська мови), природознавства, основ здоров’я та з предметів «Мистецтво» і «Я у світі».

Зокрема, було знято фіксовану кількість годин на вивчення кожної теми – учителі визначатимуть їх самостійно. Ця новація покликана зробити навчальний процес логічнішим та дати більшу свободу вчителю, адже кожен клас має свої індивідуальні особливості, що впливають на те, скільки часу потрібно витрачати на кожну окрему тему.

Програми привели у відповідність до вікових особливостей дітей. Для цього експерти перенесли деякі теми у більш старші класи та скасували низку вимог, що ставилися перед молодшими школярами.

Уніфіковано термінологію програм, якою мають послуговуватися вчителі та автори підручників. Це дозволить максимально наблизити термінологію до вікових особливостей дітей, а також сприятиме побудові міжпредметних зв’язків.