Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З початку року мешканцям Харківщини видано більше 2200 кредитів на енергоефективні заходи

З початку року мешканцям Харківщини видано більше 2200 кредитів на енергоефективні заходи

У цілому, за останніми оперативними даними, населенню регіону встановило з початку року 129 твердопаливних котлів, ще 2115 кредитів спрямували на придбання матеріалів.

Про це повідомив начальник управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Олексій Белоцький. За його інформацією, наразі у громадян зростає зацікавленість у встановленні в оселях твердопаливних котлів замість газових.

«Причина цього в тому, що ціни на газ і на енергоносії зростають, а за рахунок «теплих» кредитів можна знизити витрати на оплату ЖКГ. Встановлення сучасного твердопаливного обладнання дозволяє повністю відмовитись від газу. При цьому ціна однієї гігакалорії, виробленої на твердому паливі, менша за вартість того самого обсягу енергії, що вироблена з природного газу», - пояснив Олексій Белоцький.

За даними управління УПЕК, на початок липня в області було видано населенню 2244 «теплих» кредити на загальну суму 30 млн 223 тис. грн. При цьому замінено 129 котлів на суму 1 млн 720 тис. грн, ще 2115 кредитів мешканці регіону спрямували на придбання матеріалів - на суму 28 млн 503 тис. грн.

Як повідомили в Держагентстві з енергоефективності та енергозбереження України, в державі вже понад 18 тисяч родин встановили у своїх оселях котли, які працюють на альтернативних видах палива. Відмовитись від газу громадянам дозволила Урядова програма з енергоефективності. У Держенергоефективності запевняють, що котли на твердому паливі мають низку переваг порівняно з газовими. Зокрема, це відсутність складних дозвільних процедур на встановлення та низька ціна на альтернативне паливо.

«Сучасні модифіковані твердопаливні котли легкі в експлуатації та мають високий ККД – на рівні 90-95%, - повідомив голова Держенергоефективності Сергій Савчук. - Лише за останні три тижні придбано 2444 «негазових» котли, що утричі більше, ніж за весь червень 2016 року».

Нагадаємо, населення України може отримати безповоротну фінансову допомогу через Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк на придбання котлів, що працюють на інших, крім газу та електроенергії, видах палива, а саме – 20% відшкодування суми залученого кредиту, а для субсидіантів – 70%. Така програма була запроваджена ще у жовтні 2014 року.

Для мешканців Харківської області додатково діють дві обласні програми: Програма відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківщини на впровадження енергозберігаючих заходів на 2016-2020 рр. та Програма стимулювання ОСББ і ЖБК області до впровадження ефективних технологій.