Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У регіоні поновили соціальні виплати майже 4 тисячам переселенців

У регіоні поновили соціальні виплати майже 4 тисячам переселенців

Про основні зміни, що відбулися в українському законодавстві відносно порядку обліку та нарахування виплат ВПО, розповів директор Департаменту соцзахисту населення ХОДА Юрій Шпарага.

Він відзначив, що відтепер контроль за виплатами і місцем фактичного проживання ВПО покладений на управління соціального захисту населення.

«8 червня поточного року Урядом України було прийнято постанову, відповідно до якої було урегульоване питання обліку внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, законодавці підкреслили, що ВПО повинна постійно проживати на території того регіону, в якому вона зареєструвалася, - розповів Юрій Шпарага. – Раніше можна було написати заяву і отримати довідку з управління соцзахисту населення, міграційна служба проставляла на ній печатку - і довідка вважалась дійсною. Відповідно до неї нараховувалися виплати. Сьогодні людина повинна звернутися до управління соціального захисту населення, після чого робоча група обстежує умови проживання ВПО, а потім комісія розгляне справу цієї людини й, відповідно, призначить чи не призначить виплати».

За даними директора департаменту, відповідно до нової постанови, в усіх районах області створені комісії та робочі групи, які обстежують фактичне місце проживання ВПО. Так, за даними моніторингу, до управлінь соцзахисту надійшло 11 тис. 259 заяв від переселенців щодо відновлення призначених соціальних виплат.

«За результатами проведення перевірок складено 5499 актів обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, проведено більше 100 засідань комісій. За результатами роботи комісій поновлено виплати 3949 особам, у тому числі 2108-ми - пенсійного забезпечення. Відмовлено у поновленні соцвиплат 902 особам», - надав дані Юрій Шпарага.

Як пояснив керівник департаменту, основною метою перевірок є впорядкування даних про ВПО. Також Юрій Шпарага відзначив зміни, які відбулись в обліку ВПО. Наприклад, відтепер переселенці не можуть вказувати місцем проживання адреси органів державної влади, місцевого самоврядування, управлінь державної міграційної служби, РДА, виконкомів місцевих рад, інших юридичних установ. Це ж стосується й приміщень, які  не є житловим фондом, скажімо, офісні будівлі.