Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На вокзалах та в аеропорту Харкова консультуватимуть пасажирів щодо безпечної міграції

На вокзалах та в аеропорту Харкова консультуватимуть пасажирів щодо безпечної міграції

Про акції до Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми розповіли представники громадськості та перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко.

За її інформацією, з початку року на Харківщині близько 120 осіб постраждали від торгівлі людьми. 107 постраждалих виявили громадські організації, ще 12 фактів сучасного рабства - поліція. При цьому лише дві особи отримали офіційний статус постраждалого.

Як повідомили керівники соціальних служб та громадських організацій, 30 липня волонтери проінформують харків’ян про існуючу проблему. Так, з 11:00 до 15:00  в місцях транспортного сполучення: на залізничному та автовокзалах Харкова, в аеропорту громадянам розкажуть про безпечну міграцію та виявлення осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

Організатори акції відзначили, що ганебне явище торгівлі людьми не має кордонів і протидіяти йому можна тільки спільними зусиллями. Саме тому проблемі протистоять не тільки державні органи влади, але й громадські організації.

«Окрім присутніх тут фахівців соціальних служб, органів правопорядку, громадських організацій та обласного центру занятості, до протидії торгівлі людьми долучені органи освіти, охорони здоров’я, державна інспекція з праці, науковці та інші», - відзначила Тетяна Бабенко.

Вона повідомила, що в кожному районі області призначена відповідальна особа, яка повинна координувати роботу зі службами та волонтерами, а також надавати допомогу тим, хто постраждав. Як зауважила начальник відділу у справах сім’ї Департаменту соціального захисту населення ХОДА Людмила Гончарова, державна допомога в повному обсязі потерпілому буде призначена тільки після оформлення офіційного статусу постраждалої особи.

«На жаль, постраждалі не тільки не звертаються за наданням допомоги, але часто соромляться признатися в тому, що трапилося, навіть близьким людям, - поділилась Людмила Гончарова. - Рішення про встановлення статусу приймається Міністерством соціальної політики України на підставі поданого пакету документів. Особа зі статусом має право на безкоштовну допомогу в працевлаштуванні, професійній підготовці та на відшкодування моральної й матеріальної шкоди, а також на одноразову матеріальну допомогу».

Фахівці соцслужб зауважують, що потрапити у складну ситуацію може кожен - як жінки, так і чоловіки. Тому жителі Харкова та області, за необхідності, можуть звертатися до райдержадміністрацій та управлінь соціального захисту населення.

«Телефон відділу у справах сім’ї Департаменту соціального захисту населення ХОДА: (057) 705-26-42, - повідомила Людмила Гончарова. – Також консультацію з питань протидії торгівлі людьми можна отримати за телефоном Української національної «гарячої лінії» - 527. Дзвінок за цим номером з будь-якого оператора мобільного зв’язку - безкоштовний. Зі стаціонарного телефону: 0-800-505-501. Консультації - безкоштовні з дотриманням конфіденційності. Режим роботи національної «гарячої лінії» - з понеділка по п'ятницю з 10:00 до 21:00 і в суботу - з 10:00 до 18:00».