Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область - лідер в Україні з реалізації соціальних програм для учасників АТО

Харківська область - лідер в Україні з реалізації соціальних програм для учасників АТО

Такі дані озвучили в ході зустрічі глави ХОДА Ігоря Райніна та народного депутата Ірини Луценко з учасниками антитерористичної операції на сході України.

Головною метою двогодинного спілкування стало обговорення наболілих проблем, які потребують вирішення, в тому числі, і на законодавчому рівні.

«У нас є програма соціальної підтримки учасників АТО. Вона потребує доопрацювання та збільшення фінансування. Думаю, ми на найближчій сесії обласної ради будемо ставити це питання перед депутатами, - повідомив, відкриваючи зустріч, керівник області. - Я б просив, щоб ми не стояли на місці і не тільки вимірювали успішність співпраці кількістю виданих земельних ділянок, а й розробляли спільно і пропонували нові програми».

Представляючи учасникам зустрічі Ірину Луценко, Ігор Райнін підкреслив, що саме завдяки допомозі цього народного депутата Харківській області вдалося домогтися фінансування значущих соціально-економічних об'єктів з Державного бюджету України.

«Один з таких об'єктів - це траса Харків-Суми, яку не ремонтували останні 50 років. Наші спільні зусилля з Іриною Степанівною дали результат, і сьогодні Кабінетом міністрів виділено необхідне фінансування для цієї дороги між двома обласними центрами України», - повідомив глава ХОДА.

Ірина Луценко коротко поінформувала учасників зустрічі про роботу, яку проводить група народних депутатів України в питаннях допомоги українській армії.

«Ми від'їздили два роки на фронт, були в числі першого десятка депутатів, які змусили керівника департаменту з медичного забезпечення поїхати на фронт і подивитися, в якому жалюгідному стані знаходяться польові госпіталі. Завезли більше 50 млн грн допомоги для комплектування таких госпіталів. Брали серйозну участь у забезпеченні наших лікарень і госпіталів відповідним обладнанням. Нами було розпочато акцію комплектування фронту натівськими аптечками», - повідомила народний депутат.

Вона також відзначила високий рівень реалізації державних програм для учасників АТО в Харківській області.

«Я працювала з черкащанами, полтавчанами, була на Львівщині... Я бачу, як багато робить Харківська область. Такого відсотка виконаних зобов'язань держави перед вами немає ні в одній області, - сказала народний депутат, звертаючись до учасників АТО. - І саме тому, оскільки вирішення соціальних питань у вашому регіоні - на дуже високому рівні, мені дуже цікаво почути ваші питання та пропозиції. Я приїхала для конструктивної розмови: почути, впровадити, а потім приїхати та відзвітувати про роботу».

Під час зустрічі представники громадських організацій, які об'єднують учасників АТО Харківської області, озвучили низку проблемних питань, що потребують вирішення на обласному та державному рівнях, а також повідомили про результати проведеної в області роботи.

Спеціаліст сектору Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО в Харківській області Юрій Корсунов зазначив, що з моменту свого створення служба активно долучилася до реалізації програм психологічної реабілітації, санаторно-курортного лікування, професійної адаптації учасників АТО, до розв'язання гострих питань отримання землі та житла.

«Харківщина посідає лідируючі позиції за реалізацією цих програм. Усе це нам вдається завдяки тісній співпраці з керівництвом ХОДА. У нас є постійний контакт, і Ігор Львович тримає наші питання на контролі, оперативно вирішуючи проблеми, які виникають», - сказав Юрій Корсунов.

До народного депутата України він звернувся з проханням сприяти в розробці механізму пільгового кредитування будівництва індивідуального житла для учасників АТО.

Серед питань, які піднімали під час зустрічі, були проблеми з установленням зв'язку між проблемами зі здоров'ям і контузією, що була отримана в перші місяці антитерористичної операції; створення в Україні центру реабілітації для учасників АТО за зразком аналогічних установ, що працюють в країнах НАТО; соціальне забезпечення сімей зниклих без вісти або полонених учасників АТО; створення в Харківському обласному госпіталі інвалідів війни повноцінного неврологічного відділення; реалізація в країні програм патріотичного виховання молоді; підтримка народними депутатами судової реформи.

«Ми досить конструктивно поговорили, - зазначила Ірина Луценко, підбиваючи підсумки зустрічі. - Я підготувала собі тези на чотирьох сторінках. Я знаю, що мені робити, і думаю, що те, що стосується законодавства і тих проблем, про які ми говорили, зокрема - питань реабілітації учасників АТО, - це мій заділ на осінь».

Ігор Райнін підкреслив, що учасники АТО можуть звернутися до нього за допомогою в будь-яких питаннях.

«Я дякую вам за вашу життєву позицію. Пишаюся тим, що маю можливість з вами спілкуватися», - сказав керівник області.

Більше фото