Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За підтримки ЮНІСЕФ в регіоні розвиватимуть послуги раннього втручання для дітей до 4-х років

За підтримки ЮНІСЕФ в регіоні розвиватимуть послуги раннього втручання для дітей до 4-х років

Реалізацію на Харківщині одного з компонентів проекту «Посилення соціальної згуртованості та інтеграції тимчасово переміщених осіб в східній Україні» обговорили під час зустрічі першого заступника голови ХОДА Юлії Світличної з фахівцями Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Компонент проекту, який починають реалізовувати в Харківській області, націлений на розвиток послуг раннього втручання для дітей молодшого віку (від народження до 4 років) з особливими потребами. Компонент передбачає як трансформацію принципів роботи профільних установ, так і програми навчання для фахівців.

«Сьогодні ми обговорювали деталі співпраці. Домовилися про створення робочої групи, до якої разом з представниками ЮНІСЕФ увійдуть фахівці сфер освіти, науки, медицини та соцзахисту Харківської області. Також спільно визначимо спеціалізовані установи, які надаватимуть ці послуги», - розповіла перший заступник голови ХОДА.

Президент Благодійного фонду «Інститут раннього втручання» Анна Кукуруза пояснила: послуга раннього втручання націлена не тільки на дітей з інвалідністю, а й малюків з груп ризику, до яких, в тому числі, відносяться і переселенці.

«Послуга раннього втручання не замінює медичну або психологічну допомогу, - підкреслила Анна Кукуруза. - Вона повинна бути тісно пов'язана з реабілітацією та іншими послугами. Важливий момент: допомогу отримує не тільки дитина, а й родина. Ми повинні передбачити потреби, які виникають в сім'ї. За нашими даними, це потреба в інформації, психологічній підтримці та навчанні батьків тому, як правильно доглядати за дитиною. Послуга повинна бути постійною - фахівці працюють з сім'єю стільки, скільки потрібно».

Представники ЮНІСЕФ відзначили, що важливим елементом реалізації проекту на Харківщині також стане співпраця профільних департаментів облдержадміністрації в роботі щодо трансформації будинків дитини.

Як пояснив головний лікар Харківського обласного спеціалізованого будинку дитини №1 Роман Марабян, зміни відбудуться в 4-х закладах області.

«Шлях трансформації неминучий, нам слід створювати сервіси для батьків, в першу чергу - в сфері раннього втручання. Завдяки підтримці обласної влади та іноземних партнерів ми можемо об'єднати зусилля і досягти бажаного результату», - сказав Роман Марабян.

За даними Юлії Світличної, Дитячий фонд ООН готовий виділити на реалізацію проекту в п'яти областях України близько 1,5 млн доларів.

«Нам вдалося домовитися, що база для підготовки фахівців буде перебувати в Харківській області. Вже у вересні в нашому регіоні навчання розпочнуть близько 400 фахівців. Також у нас до участі в проекті планується залучити найбільшу кількість дітей з особливими потребами», - повідомила перший заступник голови ХОДА.

За її інформацією, процес підготовки фахівців триватиме до липня 2017 року, а нові послуги в сфері раннього втручання будуть доступні вже протягом одного-двох років.

Більше фото