Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Краснопавлівське водосховище готують до водообміну

Краснопавлівське водосховище готують до водообміну

Заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко проінспектував об’єкти водогосподарської системи Краснопавлівського водосховища.

За результатами інспектування 12 липня відбулась нарада щодо проведення водообміну (наповнення) Краснопавлівського водосховища та заходів, направлених на стале водопостачання мешканців Харківської області та міста Харків.

Під час заходу Євгеній Шахненко підкреслив, що з держбюджету Держводагентству України передбачено виділення 60 млн грн на оплату електроенергії для проведення водообміну Краснопавлівського водосховища. Також у червні цього року на реалізацію заходів з водообміну рішенням сесії обласної ради передбачено 1 млн 100 тис. грн.

За його словами, на сьогодні Держводагентство надало до Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА затверджений перелік матеріалів, необхідний для проведення підготовчих робіт для водообміну.  

«Готуються документи для проведення конкурсних торгів на закупівлю матеріалів, а також проекти відповідних договорів. Планується укласти 15 договорів, в тому числі будуть здійснені державні закупівлі за системою ProZorro», - повідомив Євгеній Шахненко.

Також на нараді було зазначено, що  згідно з регламентом експлуатації водосховища водообмін повинен здійснюватись Держводагентством України двічі на рік – навесні (після паводку) та восени. Однак в останні роки регламент не виконується. В останнє водосховище поповнювалось дніпровською водою у листопаді - грудні 2013 року. В цьому році водообмін заплановано на жовтень - листопад.

Під час засідання Євгеній Шахненко заявив, що з метою недопущення надзвичайної ситуації з водопостачанням мешканців Харківської області та м. Харкова облдержадміністрація вже готує звернення до Уряду України.

«У зверненні буде прохання щодо включення до Державного бюджету на 2017 рік відповідних коштів на проведення водообміну», - заявив заступник керівника області.

Довідка. Краснопавлівське водосховище є складовою частиною водогосподарської системи східної України та призначене для господарсько-питного водопостачання м. Харкова та населених пунктів Харківської області, а також підтримання водності р. Сіверський Донець. Через систему централізованого господарсько-питного водопостачання КП «Харківводоканал» з водосховища питна вода надходить до таких населених пунктів Харківської області як м. Лозова, м. Первомайський, смт Краснопавлівка, сел. Покотилівка, сел. Високе, а також частково - до м. Харкова.