Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ХОДА перевірить заходи з підготовки до пожежонебезпечного періоду, що здійснені в районах області

ХОДА перевірить заходи з підготовки до пожежонебезпечного періоду, що здійснені в районах області

Таке завдання 25 червня поставив заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Вячеслав Аббакумов.

Він разом із заступниками голови ХОДА Марком Беккером та Євгенієм Шахненком, а також начальником головного управління ДСНС у Харківській області Олександром Волобуєвим прийняв участь у засіданні міжвідомчого оперативного штабу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Засідання пройшло в режимі відео конференції під керівництвом віце-прем’єр-міністра, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка.

Геннадій Зубко підкреслив, що на фоні аномально високої температури в країні швидко зростає рівень пожежної небезпеки, та акцентував увагу на необхідності в таких умовах посилити всі заходи для попередження. Він також повідомив, що 24 червня було прийнято рішення про виділення з державного бюджету 300 млн грн на паливно-мастильні матеріали для ДСНС.

За інформацією Голови ДСНС України Миколи Чечоткіна, щорічно в країні виникає близько 300 тисяч надзвичайних ситуацій, з них 80 тисяч пожеж, у тому числі 25 тис. – у природних екосистемах. У більшості випадків причиною пожеж є зумисний підпал – зокрема підпал стерні на полях після збору врожаю.

Директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда у ході засідання повідомив: у даний момент в східних та південних регіонах України, зокрема на Харківщині, спостерігається пожежна небезпека четвертого класу.

«Вже найближчими днями показник на півдні зросте до 5-го класу, і ця ситуація просуватиметься на північ, - надав прогноз Микола Кульбіда. - Упродовж липня-жовтня середньомісячна температура буде вищою за норму, а кількість опадів - близькою до норми. Зростатиме кількість та тривалість періодів посушливої погоди. Висока імовірність виникнення періодів надзвичайної пожежної небезпеки по всій території України. Особливо – в липні, серпні та вересня, а на півдні та сході може бути навіть у жовтні».

За результатами засідання оперативного штабу заступник голови – керівник апарату ХОДА Вячеслав Аббакумов доручив керівникам профільних структурних підрозділів облдержадміністрації підготувати необхідні доручення районам області.

«Усі ці питання ми обговорювали під час засідання обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки, що пройшло 31 травня. Часу було вдосталь, тому зараз необхідно повернутися до завдань, які було поставлено, та перевірити стан їх виконання. Також необхідно закцентувати увагу керівників у районах на необхідності постійного моніторингу ситуації задля попередження пожеж на ранніх стадіях їх виникнення», - наголосив Вячеслав Аббакумов.

Нагадаємо, 25 травня в Харківській області пройшли комплексні тренувальні навчання з ліквідації лісових пожеж, у яких взяло участь керівництво ХОДА та ДСНС України в Харківській області, підрозділи ДСНС, співробітники Національної поліції, Національної гвардії, прикордонної служби, комунальних підприємств.