Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Медична реформа стане основоположною поряд з адміністративною. Михайло Черняк

Медична реформа стане основоположною поряд з адміністративною. Михайло Черняк

Майбутнє системи охорони здоров’я України обговорили під час спільного засідання колегії Департаменту охорони здоров'я ХОДА та медичного активу області за участю в.о. Міністра охорони здоров'я України Віктора Шафранського.

Засідання пройшло 16 червня у КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня - Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

У заході взяли участь заступник голови ХОДА Михайло Черняк, члени постійної комісії обласної ради з питань соціальної політики, охорони здоров'я, реабілітації учасників бойових дій та АТО, представники департаментів охорони здоров'я ХОДА та Харківської міської ради, начальники відділів охорони здоров'я райдержадміністрацій, представники центральних районних та міських лікарень, а також інших закладів охорони здоров'я області.

Відкриваючи засідання колегії, Михайло Черняк зупинився на перетвореннях в системі охорони здоров'я, які відбуваються в Харківській області. Він зазначив, що ці зміни - одна з найважливіших складових широкомасштабних реформ, що проводяться в країні.

«Медична реформа стане основоположною поряд з адміністративною реформою. Саме медицина - це та сфера, якісні перетворення в якій люди зможуть відчути на собі, причому досить швидко, - підкреслив заступник голови ХОДА. - Побачивши поліпшення в сфері охорони здоров'я, громадяни України будуть позитивно сприймати і підтримувати й інші реформи».

Михайло Черняк зазначив, що реформування медичної системи в Харківській області проходить в досить складних умовах.

«Ми відчуваємо колосальне навантаження, яке пов'язане з прикордонним розташуванням регіону. Сьогодні наша служба екстреної допомоги продовжує обслуговувати підконтрольні території Донецької та Луганської областей, щодня додаткове навантаження лягає на дитячі лікувальні установи, - розповів заступник керівника області. - Але ми справляємося з цими завданнями - переважно власними коштами, не отримуючи відповідної компенсації з державного бюджету».

Це, за словами Михайла Черняка, стало можливим завдяки вдалій економічній політиці обласного керівництва, яка дозволила в достатній мірі наповнити місцеві бюджети.

«Ефективна робота команди, яку очолює голова ХОДА Ігор Райнін, дозволила Харківської області за підсумками 2015 року посісти перше місце в рейтингу соціально-економічного розвитку регіонів. Така ситуація дозволяє нам направляти додаткові кошти на розвиток медицини. Так,  минулого року за рахунок обласного бюджету було придбано обладнання та машини швидкої допомоги для медустанов області. І сьогодні ми продовжуємо працювати в цьому напрямку», - розповів Михайло Черняк.

Оцінюючи результати реформування медичної сфери Харківщини, в.о. міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський зазначив, що наш регіон є лідером за цим напрямком роботи.

«Я хочу відзначити великий потенціал і значні досягнення керівників сфери охорони здоров’я Харківщини, яка сьогодні є лідером за багатьма напрямками. Зокрема, це стосується системи екстреної медичної допомоги, яка вигідно відрізняється від інших регіонів. Я завжди приводжу приклад Харківської області, спілкуючись з колегами з інших областей, закликаю їх їхати до вас, дивитися, як працює ваша система, - та впроваджувати подібні моделі в себе, - розповів Віктор Шафранський. - Час опрацювання виклику та реального доїзду до пацієнта на Харківщині - мінімальні. Оперативні диспетчерські служби на кшталт харківської мають запрацювати по всій Україні. На етапі їх впровадження ми будемо просити ваших фахівців надавати методичну допомогу колегам з інших регіонів».

В.о. міністра охорони здоров’я також відзначив потужну роботу, яку проведено у сфері реформування первинної ланки медицини Харківщини.

«Позитив Харківщини в тому, що керівництво області, керівники підрозділів охорони здоров’я, медичних закладів та установ різних рівнів розуміють потреби сьогодення, точно відчувають перспективи та позитивно вирішують проблемні питання, пов’язані з покращенням стандартів надання медичної допомоги нашим громадянам», - підкреслив Віктор Шафранський.

У ході засідання він також розповів про найближчі зміни в медичній сфері країни. Зокрема, в.о. міністра повідомив про підписання Президентом Закону, який спрощує процедуру реєстрації ліків. Цим Законом, окрім іншого, передбачено, що лікарські засоби, які походять з країн із жорсткою, але ефективною регуляторною системою – США, країн ЄС, Японії, Швейцарії, Канади та Австралії – будуть реєструватися в Україні протягом 10 робочих днів.

«Що це дасть? Різко розшириться асортимент якісних лікарських засобів. Відповідно, через здорову конкуренцію, у пацієнта з’явиться можливість вибирати серед більшої кількості якісних ліків. Опосередковано це має призвести до зменшення цін», - пояснив Віктор Шафранський.

Також він розповів про початок роботи над концепцією імпортозаміщення для українських фармацевтичних виробників та запросив наукових співробітників харківського Національного фармацевтичного університету долучиться до розробки цієї концепції.