Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Дітей, які були евакуйовані 2 роки тому з дитячих будинків у зоні АТО, повертають до Луганської області

Дітей, які були евакуйовані 2 роки тому з дитячих будинків у зоні АТО, повертають до Луганської області

Про це журналістам 8 червня повідомив директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан.

За його інформацією, в 2014 році до Харківської області із зони АТО було евакуйовано 150 дітей: понад 90 - з Луганської області, решта - з Донецької. Це було пов'язано з тим, що на той час дома дитини, в яких проживали діти, опинилися практично в зоні бойових дій.

Станом на 8 червня в нашому регіоні залишилися 45 дітей з Луганської області. 20 з них перебували в Будинку дитини «Зелений гай», 21 - в Обласному будинку дитини №2, і ще четверо - в Обласному будинку дитини №1.

«Із загальної кількості дітей, які поступили до нас з Луганської області, значна частина в ході дворічної роботи з їх документами, особистими справами, отримали новий статус. У них з'явилися усиновителі, й діти були усиновлені громадянами України. Таким чином, залишилися 45 дітей. У 26 з них документи залишилися прикріпленими до Луганської області, а решта отримали інші документи, які знаходяться на стадії зміни, і це дозволяє нам або залишити їх в наших будинках дитини, або визначити їм у найшвидшому часі усиновителів, з якими вже частина цих дітей знайомиться», - зазначив Олександр Галацан.

За його словами, саме цих 26 дітей, які оформлені в Луганській області, 8 червня передають колективу медиків, представників Луганської ОДА і правоохоронних органів Луганської області. Вони мають усі необхідні документи для отримання дітей, оформлення відповідних актів і транспортування дітлахів до будинку дитини, який знаходиться в Северодонецьку.

«Уже протягом двох місяців Луганська ОДА звертається до Харківської облдержадміністрації не просто з проханням, а з вимогою повернути дітей - тих, які мають правове відношення до Луганської області, - зазначив Олександр Галацан. - Тільки після проведення певного аналізу й оцінки приміщень і умов, у яких перебуватимуть діти, після перевірки будинків дитини в Луганській і Харківській областях уповноваженими представниками нашого омбудсмена, керівництво Харківської облдержадміністрації прийняло остаточне рішення погодити передачу дітей, статус яких відноситься до Луганської області», - повідомив директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА.

Він висловив упевненість в тому, що переїзд не нанесе дітям психологічної травми.

«Я сам був присутній при прийманні дітей у 2014 році з Луганської області, я бачив їх стан - і моральний, і психологічний, бачив всі ті проблеми, які були у них зі здоров'ям. Ми провели колосальну роботу за ці 2 роки: дітям було зроблено понад 50 хірургічних операцій, у тому числі - таких, що були пов'язані з корекцією вад серця, з іншими вродженими станами, нам вдалося суттєво покращити стан їх здоров'я. Я не думаю, що сьогоднішній переїзд, коли діти подорослішали, оточені любов'ю та увагою вихователів, стабілізовані психологічно й емоційно, стане для них великою психологічною травмою», - зазначив Олександр Галацан.