Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У підприємців області є можливість взяти участь у програмі COSME

У підприємців області є можливість взяти участь у програмі COSME

Європейська програма підтримки малого та середнього бізнесу діє для суб’єктів малого та середнього підприємництва.

COSME – це набір тематичних проектів та програм, дія яких розрахована на період до 2020 року. Загальний бюджет COSME складає 2,3 млрд євро. Ця програма є одним з інструментів міжнародної підтримки для зростання конкурентоспроможності підприємницького середовища.

 Доступна програма для України на 2016 рік складається з 25 підпрограм, які класифіковано за трьома напрямками:

1) полегшення виходу на зовнішні ринки;

2) поліпшення умов для конкурентоспроможності;

3) формування культури ведення бізнесу.

Серед цих програм: Європейська мережа підприємств EEN, Еразмуз для молодих підприємців, Інтернаціоналізація кластерів МСП, розвиток туризму, полегшення доступу до державних закупівель та багато інших.

Робочу програму COSME на поточний рік англійською та українською мовами, а також строки подачі заявок можна знайти тут і тут.

У відповідних розділах міститься перелік з детальним описом підпрограм, що фінансуються коштами COSME: цілями та завданнями, а також очікуваними результатами, виділеним бюджетом та строками подачі проектів.

У програмі мають можливість брати участь представники українського малого та середнього бізнесу, громадські організації, установи, агентства регіонального розвитку, освітні заклади, бізнес-асоціації, профспілки, кластери, органи державної влади.

Для того, щоб взяти участь у будь-якому конкурсі в рамках програм COSME, необхідно зайти на сайт та обрати потрібний конкурс. Заповнювати форми для обраного конкурсу в рамках програми потрібно виключно англійською мовою. Подача проектної пропозиції відбувається лише онлайн.

Оцінка та оголошення результатів конкурсів здійснюється Єврокомісією.

При виникненні питань з приводу заповнення форм можна звертатись за консультацією до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, яке є одним з партнерів європейської мережі підприємств EEN – найбільшої підпрограми COSMЕ. Контакти: тел. (044) 528 54 30, e-mail: ofedorko@me.gov.ua (Олександра Федорко).