Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Райнін підписав розпорядження про перейменування об'єктів топоніміки області

Ігор Райнін підписав розпорядження про перейменування об'єктів топоніміки області

Відповідно до документа нові назви отримали кілька десятків вулиць, а також окремі станції метро, сквери та райони Харкова.

«Ми діємо чітко в рамках закону «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів і заборону пропаганди їх символіки». Відповідно до нього, до 21 травня процес перейменування повинен бути завершений. І в Харківській області так і є», - підкреслив голова ХОДА.

Назви більшості топонімів було змінено рішеннями місцевих органів влади. До розпорядження голови ХОДА увійшли ті топоніми, які підпадають під дію Закону України, але, з різних причин, не були перейменовані органами місцевого самоврядування.

«Перш, ніж прийняти рішення про перейменування, ми провели цілу низку обговорень, круглих столів та консультацій з представниками громадськості. Усі озвучені побажання щодо нових назв розглядалися і враховувалися», - підкреслив Ігор Райнін.

Так, 31 березня в ході зборів Громадської ради при ХОДА була створена спеціальна робоча група для вироблення пропозицій, спрямованих на виконання Законів України «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів і заборону пропаганди їх символіки» і «Про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій». У роботі групи взяли участь як громадські організації, так і окремі громадяни, депутати обласної ради, члени «Харківської топонімічної групи», експерти.

«Переконаний, що нові назви вулиць і населених пунктів відображають історію нашої області і відповідають сучасності. Більш того, в процесі «декомунізації» ми, нарешті, змогли увічнити пам'ять багатьох знакових для нашого регіону людей, які до цих пір були незаслужено забуті. У Харкові з'явилися вулиці, названі на честь Героїв України Євгена Котляра, Владислава Зубенка та Юрія Паращука, і три топоніми, названі на честь учасників АТО - Руслана Плоходька, Миколи Топчія, Володимира Усенка. Також з'явилася Площа Національної гвардії, Площа захисників України та відповідна станція метро й вулиця Волонтерська, названа на честь всього волонтерського руху Харківщини», - зазначив керівник облдержадміністрації.

Текст розпорядження про перейменування об'єктів топоніміки Харківської області тут.