Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Підприємцям та держслужбовцям області роз’яснили механізми проведення М-тесту

Підприємцям та держслужбовцям області роз’яснили механізми проведення М-тесту

Семінар, присвячений оновленій методиці аналізу регуляторного впливу та тесту малого підприємництва (М-тесту), відбувся 11 травня.

Захід було організовано Харківською обласною державною адміністрацією спільно з Сектором Державної регуляторної служби у Харківській області. У роботі семінару взяли участь представники органів місцевого самоврядування та Регіональної ради підприємців.

Під час семінару представників структурних підрозділів обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій, міських рад міст обласного значення та малого бізнесу ознайомили з особливостями проведення аналізу регуляторного впливу органами місцевого самоврядування з урахуванням змін, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2015  № 1151.

Особливу увагу присутніх привернули до Порядку проведення М-тесту. Алгоритм проведення М-тесту передбачає попереднє проведення розробником регуляторного акту консультацій з представниками малого підприємництва щодо оцінки впливу запропонованого регулювання.

Учасникам семінару повідомили, що ключовою відмінністю прийнятих урядом змін є обов’язковість числових розрахунків вигод та витрат як суб’єктів господарювання, так і органів державної влади при запровадженні і реалізації регуляторного акту.

 «Дотримання цих нововведень надасть змогу не допускати запровадження недолугих регулювань. Завдяки застосуванню методики М-тесту бізнес зможе своєчасно надавати інформацію, а чиновник - оцінити обсяг проблеми та не допустити погіршення умов ведення бізнесу. Бізнес-асоціації відіграватимуть значну роль, вони зможуть професійно впливати на процес прийняття рішень під час їх підготовки, використовуючи реальні цифри», – пояснила перший заступник голови ХОДА Юлія Світлична.

Представники Регіональної ради підприємців в ході семінару зазначили, що реалізація нового для України регуляторного інструменту М-тесту не тільки призведе до зростання фінансових можливостей малого та мікробізнесу через зменшення витрат на зайве регулювання, але й сприятиме організації та консолідації громадського суспільства та впровадженню демократичних шляхів впливу громадськості на прийняття регуляторних рішень.