Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські синхроністи з перемогою повернулися з Лондону

Харківські синхроністи з перемогою повернулися з Лондону

На чемпіонаті Європи з водних видів спорту збірна України, яка складається виключено з харківських спортсменів, завоювала «золото» та сім срібних нагород.

15 травня збірна повернулася у Харків. В аеропорту спортсменів та їх тренерів - Світлану Саідову, Олесю Зайцеву та Валерію Меженіну – зустрічала почесна делегація на чолі з директором Департаменту у справах молоді та спорту Віталієм Кириленком, а також рідні та друзі.

Віталій Кириленко від імені голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна привітав спортсменів з успіхом та побажав нових перемог, в тому числі - і на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро.

«Наша унікальна команда з синхронного плавання, завоювавши таку кількість медалей на чемпіонаті Європи, заслужила не просто поздоровлень, а загального захоплення. Весь Харків і вся Україна пишаються нашою збірною», - зазначив директор Департаменту у справах молоді та спорту.

Спортсмени та тренери, у свою чергу, подякували за підтримку і хвилювання.

«Велику увагу нам приділяє Харківська облдержадміністрація, і ми дякуємо за підтримку губернатору області Ігорю Райніну, його першому заступнику Юлії Світличній та директору департаменту Віталію Кириленку. Зараз - третя година ночі, але нас зустрічають. Це говорить про те, що вони переживають за своє місто, за свою область, і це дуже радує, - зазначила головний тренер збірної України Світлана Саідова. - Цей чемпіонат Європи для нас був тестом перед Олімпійськими іграми. Ми змогли перевірити, що ми можемо, та що нам ще потрібно підтягнути, чому потрібно вчитися. Важкий був старт, звичайно. Було багато хвилювань, багато переживань. Але ми отримали величезний досвід».

За результатами змагань, українська команда, до складу якої увійшли Лоліта Ананасова, Анна Волошина, Дарина Юшко, Олена Гречихіна, Анастасія Савчук, Ксенія Сидоренко, Олександра Сабада, Катерина Садурська, Ольга Золотарьова, Катерина Резнік та Антон Тимофєєв, посіла друге місце в медальному заліку та отримала спеціальну премію LEN Trophy, здобувши, завдяки виступу в усіх видах програми, найбільшу за суперників кількість очок.

Крім того, в довільній програмі груп харків’яни завоювали історичні золоті медалі. Найвища сходинка п’єдесталу пошани чемпіонату Європи підкорилася українським майстриням синхронного плавання вперше. За свій виступ Анна Волошина, Лоліта Ананасова, Дарина Юшко, Олена Гречихіна, Анастасія Савчук, Ксенія Сидоренко, Катерина Садурська та Олександра Сабада отримали від суддів 94.0000 бала та майже на три бали випередили найближчих конкурентів з Італії, на рахунку яких було 91.2333 бала.

На цьому чемпіонаті вперше були розіграні медалі в окремих видах програм – довільних та технічних, і збірна України здобула, окрім «золота», також сім срібних нагород. В кожну з цих медалей свій вклад внесла Анна Волошина. Вона посіла друге місце в технічній (90,7289 бала) та довільній (93,4000 бала) програмах соло, разом з Лолітою Ананасовою здобула срібні нагороди в технічній (91.7249 бала) та довільній (93.3333 бала) програмах дуетів, а також збірна завоювала срібні нагороди в технічній програмі груп (92,0844 бала) та в комбінованій програмі груп (93,4333 бала).

Перше місце в цих видах програми було за росіянками, третє посіли італійки.

Цей чемпіонат був своєрідною репетицією для збірної напередодні Олімпійських ігор, на яких, нагадаємо, українські майстрині синхронного плавання вперше поборються в усіх видах програми – дуетах та групах.