Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині планують створити агенцію регіонального розвитку

На Харківщині планують створити агенцію регіонального розвитку

Перспективи створення мережі агенцій регіонального розвитку в Україні обговорили 12 травня під час всеукраїнської онлайн-наради.

Нарада пройшла під головуванням першого заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В'ячеслава Негоди. Від Харківської області у ній взяв участь заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

За його словами, регіональні агенції, створені відповідно до постанови Кабінету міністрів «Про затвердження Типового положення про агенцію регіонального розвитку», будуть займатися питаннями розвитку в умовах децентралізації.

«Сьогодні Харківська область має можливість створити неприбуткову небюджетну установу, яка допомагатиме місцевій владі втілювати регіональну стратегію розвитку. Така агенція працюватиме як офіс з надання консультацій щодо підготовки та реалізації проектів регіонального розвитку. Також агенція займатиметься презентацією Харківщини та її громад на рівні країни та за її межами, залученням інвесторів до регіону, пошуком ринків збуту для наших підприємств тощо, - розповів Михайло Черняк . - Створення агенції - один з важливих кроків на шляху розвитку регіону. Ми вже зараз відпрацьовуємо всі питання, пов’язані з відкриттям агенції, і невдовзі установа почне свою роботу. Ми впевнені, що позитивний ефект від співпраці з агенціями отримають як прості громадяни, так і органи влади та місцевого самоврядування».

За словами заступника голови ХОДА, у своїй роботі агенція керуватиметься досвідом та напрацюваннями західних колег. Сьогодні агенції регіонального розвитку успішно функціонують у таких провідних країнах, як Німеччина, Франція, Великобританія, Польща, Австралія, Канада.

Також під час наради обговорили підготовку проектних заявок об’єднаних громад, які реалізовуватимуться за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад.