Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Профспілкові організації - це частина системи держуправління. Ігор Райнін

Профспілкові організації - це частина системи держуправління. Ігор Райнін

29 квітня голова ХОДА зустрівся з активом Об'єднання профспілок Харківської області.

«У нас є нормальний діалог, - підкреслив керівник області, звертаючись до учасників зустрічі. - Я хочу, щоб всі розуміли, що профспілкові організації - це частина системи державного управління в широкому сенсі цього поняття. Не як частина системи виконавчої влади, а як частина системи держави. Це - моя особиста позиція. І життя таких індустріальних великих регіонів, як Харківська область, без профспілок уявити собі не можна».

Ігор Райнін звернувся до керівників профспілок з пропозицією інформувати про факти неоформлених працівників і виплати «зарплати в конвертах».

«Я гарантую вам, що відповідні підрозділи будуть на це реагувати. Так, є нюанси: людей ставлять перед вибором - або такі умови, або не працюєш. Але, якщо ми дрібними кроками не будемо рухатися в цьому напрямку, то соціальні права працівників не будуть захищені. Ми тут повинні бути всі разом», - зазначив керівник облдержадміністрації.

В ході зустрічі заступник голови ХОДА Михайло Черняк відзначив, що в Харківській області налагоджено взаємодію між владою, об'єднаннями профспілок і роботодавців. Він також зазначив, що на Харківщині повністю переглянуто підходи до стратегічного управління розвитком регіону.

Михайло Черняк повідомив, що в області за минулий рік на 17,6% зросла середньомісячна зарплата - до 3697 грн, за січень-лютий 2016 року - на 26,4% (до 3893 грн).

«На 12% (більше 10 тисяч осіб) зменшилася кількість працівників, які отримують зарплату нижче за мінімальну. Створено більше 25 тисяч нових робочих місць. За два місяці цього року - 4 тисячі», - розповів Михайло Черняк.

Він також нагадав, що 14 березня ХОДА, профспілки і роботодавці області підписали угоду про співпрацю, яка буде діяти з 2016 по 2018 рік.

«Ми вважаємо, що тільки послідовне і наполегливе виконання зобов'язань цієї угоди зможе забезпечити ефективну роботу підприємств і організацій області та не допустити виникнення негативних процесів, які розвиваються в трудовій сфері», - зазначив голова представницького органу профспілок області Сергій Тесленко.

В ході зустрічі також обговорили проблемні питання, що стосуються умов праці, зайнятості, стабільності роботи підприємств, соціально-економічної захищеності працівників.

Представники профспілок відзначили, що в регіоні налагоджений соціальний діалог, який допомагає не тільки піднімати питання, але і вирішувати їх.

«Дуже багато прикладів взаємодії влади і профспілок. Мені хотілося б подякувати Ігорю Райніну за його зважене ставлення до галузі охорони здоров'я, тому що наша галузь - вона дуже соціально вразлива, і наші працівники - особливі, - сказала голова Обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я України Альона Благовіщенська. - Тому такий підхід - зважений, вдумливий - дуже необхідний. Мені дуже приємно, що в нашому регіоні ми працюємо на попередження проблем. Сподіваюся, наш соціальний діалог буде таким же ефективним і конструктивним і надалі».

Ігор Райнін зазначив, що в Харківській області в сфері охорони здоров'я в 2015 році було зроблено багато і щодо посилення матеріально-технічної бази, і у справах захисту прав лікарів, і по низці інших питань.

«Коли позиція профспілкової організації конструктивна, навіть якщо вона для нас десь у чомусь не комфортна, ми завжди готові йти назустріч, чути і враховувати ваші побажання в своїй роботі. У нас є хороші приклади співпраці і з низкою інших профспілкових організацій, які на перше місце ставлять не якісь особисті амбіції, а захист прав людей», - зазначив голова ХОДА.

Учасники зустрічі також озвучили питання освітян. Зокрема, обговорили ситуацію з фінансуванням профтехучилищ в містах обласного значення Харківщини.

«Містам обласного значення на фінансування профтехучилищ ми знайшли половину від необхідної суми коштів - 42 мільйони гривень. Всього потрібно 72 мільйони. Решта закриватимуть місцеві бюджети. Ті міські голови, які не виконуватимуть бюджетний кодекс і закони України, будуть притягнуті до відповідальності. На двох мерів були складені відповідні документи, з ними ніхто гратися не буде - є закон», - підкреслив Ігор Райнін.

Говорячи про ситуацію в сфері промисловості регіону, голова ХОДА нагадав, що буде порушувати питання про створення програми розвитку промислового комплексу перед урядом.

«Повинна бути програма, де будуть вказані конкретні проекти з імпортозаміщення, щодо диверсифікації ринків, проекти, де підприємства будуть бачити свій рівень державної підтримки, особливо це стосується стратегічних галузей. Промисловий комплекс України повинен розвиватися за певним алгоритмом, а не хаотично», - зазначив голова ХОДА.

Також в ході зустрічі обговорили питання компенсації пільгового проїзду та проблеми працівників аграрного сектору.

Більше фото