Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До 21 травня в Харкові перейменують 50 вулиць, деякі сквери, станції метро та 4 райони

До 21 травня в Харкові перейменують 50 вулиць, деякі сквери, станції метро та 4 райони

Публічні громадські обговорення щодо перейменування вулиць, парків, станцій метро та районів Харкова, які підпадають під дію закону про декомунізацію, відбулися 27 квітня.

На засідання круглого столу, який пройшов під керівництвом заступника голови ХОДА Михайла Черняка, були запрошені представники громадськості, більшість з яких свого часу й виступали ініціаторами перейменувань радянських топонімів Харкова. Як пояснив заступник керівника області, 21 травня закінчиться тримісячний термін реалізації норм Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки». За словами Михайла Черняка, ті топоніми, які підпадають під дію цього закону, але не були перейменовані або перейменовані з порушеннями, отримають нову назву за розпорядженням голови ХОДА.

«Сьогодні ми обговорюємо з громадськістю топоніми Харкова, адже в області декомунізація майже завершена. Такий діалог з активною частиною громади вкрай важливий для нас, і ми обов’язково врахуємо ваші побажання та пропозиції», - звернувся до учасників заходу Михайло Черняк.

За даними заступника директора Департаменту масових комунікацій – начальника управління внутрішньої політики ХОДА Ігоря Ісаєнка, всього в Харкові та області з 20 тисяч топонімів підпадають під дію закону про декомунізацію близько 4000.

«Зараз ця робота - вже на завершальній стадії. Залишається місто Харків. Український інститут національної пам'яті підтвердив 50 топонімів, які не були перейменовані. Тому зараз наше завдання - обговорити нові назви, які напрацьовані та запропоновані громадськими активістами, представниками Харківської топонімічної групи, депутатами. Надалі ми проведемо певну роботу з топонімістами та надамо пропозиції робочій групі при голові ХОДА»,- зауважив Ігор Ісаєнко.

Громадський активіст Роман Черемський відзначив системність роботи фахівців ХОДА в цьому питанні і назвав слушними пропозиції громадськості щодо заміни радянських назв вулиць.

«Звичайно, мені б хотілося розширити список вулиць, які потрібно перейменувати, але рано чи пізно це все одно станеться. Ми пропонуємо називати вулиці іменами героїв АТО, Небесної Сотні, козаків та героїв армії УНР», - виразив своє бачення активіст. 

Також громадськість радила не забувати про вчених та дослідників -  харків’ян, імена яких ще не були увіковічені в назвах вулиць. Наприклад, Йосип Тимченко - механік-винахідник, якій фактично став першовідкривачем кіно. Говорили й про те, що в Харкові повинна нарешті з’явитися вулиця Героїв-чорнобильців. Згадали харківських літераторів, космонавтів, діячів мистецтв і борців за незалежність України.

Крім того, Ігор Ісаєнко озвучив робочі назви парків та скверів. Так, Жовтневий парк пропонують перейменувати на Удянський, сквер «Палац піонерів» – на Юнацький сквер. Громадськість також запропонувала свої варіанти назв станцій метро. Наприклад, станцію «Метробудівників ім. Г.І. Ващенка» пропонують знову зробити просто станцією «Метробудівників», а станцію «Площа Повстання» - «Захисників України» або «Національної гвардії» (поряд з виходом станції знаходиться Національна академія Національної гвардії України). Станцію метро «Пролетарська» пропонують перейменувати на «Чугуївську», «Зелений гай», «Роганську» чи «Східну».

Довідка. Як повідомили в управлінні внутрішньої політики Департаменту масових комунікацій ХОДА, в Харківській області, згідно з реєстром Українського інституту національної пам'яті рекомендовано перейменувати 102 населених пункти. На сьогодні рішенням Верховної Ради України перейменовано 64, документи по інших пунктах підготовлені й чекають на затвердження парламенту.

Також згідно з рішенням Міністерства культури України в регіоні в рамках реалізації засад закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки» зняті з реєстрів пам’яток культури 183 пам’ятники та пам’ятні знаки. Це, в основному, - пам’ятники Леніну, демонтаж яких в області вже завершено.