Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Уряд Японії допоможе модернізувати енергетичний комплекс Харківщини

Уряд Японії допоможе модернізувати енергетичний комплекс Харківщини

Перспективи міжнародного співробітництва у сфері енергетики обговорили під час зустрічі заступника голови ХОДА Євгенія Шахненка з делегацією Японського агентства міжнародного співробітництва.

Презентуючи Харківську область представникам Японії, Євгеній Шахненко зазначив, що за останній рік регіон зробив великий ривок у розвитку, піднявшись в загальнодержавному рейтингу з 21 місця до трійки лідерів.

«Зокрема, істотних результатів нам вдалося досягти в сфері енергоефективності та енергозбереження, - підкреслив заступник голови ХОДА. - Основний акцент ми робимо на впровадження енергоефективних технологій. За рік нам вдалося скоротити використання газу на 15%, в основному - завдяки технологіям виробництва тепла з біомаси. Особливо успішно ця робота проводиться в бюджетній сфері: в школах, дитячих садах, лікарнях області».

Говорячи про використання альтернативних джерел енергії, Євгеній Шахненко зупинився на технологіях використання бурого вугілля, а також розповів про плани вирощування в області швидкозростаючих рослин, наприклад, верби, для використання на міні-ТЕС.

«Ми вже будуємо міні-ТЕС, які будуть працювати на альтернативному паливі, в Валках і Куп'янську і плануємо побудувати їх ще в 10 містах області. В регіоні є певний запас рослинності, але ми розуміємо, що його необхідно оновлювати», - розповів заступник голови облдержадміністрації.

Перший заступник голови Харківської обласної ради Віктор Коваленко зазначив, що всі ініціативи облдержадміністрації, пов'язані з впровадженням енергоефективних технологій, повністю підтримує депутатський корпус.

«Наша позиція - залучення інвестицій в сферу енергетики. Сьогодні ми намагаємося створювати максимально ефективні умови для роботи міжнародних компаній в області. Зокрема, пропонуємо співпрацю на умовах концесії», - розповів Віктор Коваленко.

Керівник групи з енергетичної стратегії компанії «Kyushu Electric Power» Хіроші Фучіно зазначив, що за результатами візиту в Харківську область японська делегація планує запропонувати конкретні спільні проекти в сфері енергетики.

«Наше агентство вирішило зосередитися на допомозі Україні саме в енергетичному секторі. Ми виділяємо три напрямки цієї співпраці: енергогенерація, передача електроенергії, а також викиди і переробка сміття», - розповів пан Фучіно.

В рамках візиту на Харківщину, який проходить 24-26 квітня, делегація Японського агентства міжнародного співробітництва ознайомилася з роботою підприємств житлово-комунального господарства області. Зокрема, представники агентства відвідали ТЕЦ-3 Харківських теплових мереж, а також Дергачівський комбінат по переробці побутових відходів.

Більше фото