Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові обговорили питання взаємодії представників ОСББ та Нацполіції

У Харкові обговорили питання взаємодії представників ОСББ та Нацполіції

22 квітня під час зустрічі представників структурних підрозділів ХОДА, громадських організацій, ОСББ та дільничних інспекторів поліції порушили питання безпеки громадян.

«Необхідно налагоджувати співпрацю дільничих інспекторів з головами правлінь ОСББ задля забезпечення безпеки громадян, - підкреслила начальник управління реформування інфраструктури та економічного аналізу Департаменту ЖКХ та розвитку інфраструктури ХОДА Наталя Горбаненко. - Усе частіше нам доводиться чути про збільшення кількості певних правопорушень, як-то крадіжки та афери. Саме тому в рамках такої співпраці дільничні інспектори спільно з головами правлінь ОСББ мають проводити певну профілактичну роботу з мешканцями щодо запобігання правопорушень».

Голова правління одного з ОСББ міста Микола Куценко відзначив, що об'єднання в його будинку було створено 9 років тому. Основною причиною послужило якраз питання безпеки - квартири часто грабували, напади відбувалися навіть у під'їздах.

«Ми почали думати, як убезпечити будинок. На прибудинковій території встановили шлагбаум, поставили чергового, встановили відеоспостереження - на входах в під'їзди встановили камери, поставили реєстратор - два тижні зберігається в пам'яті все, що відбувається на прибудинковій території, яку ми захистили. Закрили горища, підвали, ключі знаходяться у чергового, встановили кнопку виклику охоронного агентства. Після цього жодної крадіжки у нас більше в будинку не було. До цього - мінімум раз на квартал», - зазначив Микола Куценко.

Наталя Горбаненко нагадала, що голова правління може звернутися до дільничного інспектора по допомогу у разі, коли окремі співвласники, наприклад, не виконують своїх обов’язків щодо дотримання чистоти у місцях загального користування та тиші згідно з вимогами, встановленими законодавством, чи коли окремі співвласники псують спільне майно або у інший спосіб порушують законні права та інтереси інших співвласників.

«У будинках з переходом права власності до мешканців може виникнути маса конфліктів, - попередив керівник Харківського обласного громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону Леонід Воробйов. - Це конфлікти на ґрунті ринкових, економічних, фінансових, організаційних, управлінських, соціальних відносин, маса відносин між юридичними і фізичними особами, представниками комунальних служб і органів місцевого самоврядування. Такий вузол зав'язаний по власності за інтересами, який може виливатися в конфлікти. А оскільки у мікрорайоні проживає від 7 до 17 тисяч осіб, таких конфліктів може бути маса. Тому створення ОСББ безпосередньо стосуватиметься превентивної діяльності».

Довідка. За інформацією начальника управління реформування інфраструктури та економічного аналізу Департаменту ЖКХ та розвитку інфраструктури ХОДА, на сьогодні в області налічується 859 ОСББ (364 – в м. Харкові, 495 – в районах області та містах обласного значення). Об’єднання створені у 1245 багатоквартирних будинках. Очікується, що найближчим часом кількість ОСББ в області ще збільшиться, оскільки відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» до 1 липня співвласники багатоквартирних будинків повинні визначитися з формою подальшого управління будинками (створення ОСББ або вибір управителя).