Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Частка прибуткових підприємств промисловості в регіоні зараз найбільша за всі роки незалежності

Частка прибуткових підприємств промисловості в регіоні зараз найбільша за всі роки незалежності

Актуальні питання розвитку промислового комплексу регіону стали одним з головних пунктів обговорення під час засідання Харківської ради регіонального розвитку.

Засідання відбулося 20 квітня під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Юлії Світличної.

Як зазначив у своєму докладі заступник директора Департаменту економіки та міжнародних відносин ХОДА Олександр Лукашов, 2015 рік з прибутком завершили всі галузі промисловості Харківщини, крім виробництва гуми та пластмас, а також металевих виробів, які сумарно займають 7% у структурі промислового виробництва регіону.

«При цьому маємо безпрецедентно високу питому вагу прибуткових підприємств, мабуть, за всі роки незалежності – 72%. У тому числі, це свідчить про початок реальної детінізації економіки регіону. Зокрема, завдяки виходу підприємств на нові - цивілізовані - ринки, де аудит майбутнього партнера – це стандарт», - зазначив Олександр Лукашов.

За його інформацією, ще одним свідченням того, що процес детінізації починає набирати обертів, є той факт, що вперше з кінця 1990-х – початку 2000-х років темп зростання заробітної платні в області випередив загальноукраїнський.

«Щодо детінізації економіки, системні кроки, які запроваджуються в області, на сьогоднішній день приносять свої результати в частині статистичних показників, - відзначила Юлія Світлична. - Я сподіваюсь, що до цієї системної роботи органів державної влади на території регіону долучиться новопризначений керівник фіскальної служби в Харківській області з метою запровадження дій антикорупційного характеру та дій щодо детінізації економіки. Нагадаю, підтримку дій у боротьбі з корупцією ми маємо з боку Президента України та Кабінету Міністрів України, а також відповідних силових структур та відомств, маємо й безпрецедентну підтримку з боку наших міжнародних партнерів. Запорукою  цього стало підписання Меморандуму про взаєморозуміння між США та Харківською областю, направленого на взаємовигідне довгострокове співробітництво. Запевняю, ми  будемо йти на рішучі дії, приймати непопулярні рішення, будемо працювати системно, доводячи наші прагнення конкретними результатами».

Заступник керівника області зазначила, що Харківщина - це потужний машинобудівний центр, який має стратегічне значення для розвитку держави.

«На своєму рівні відповідальності облдержадміністрація робить все, щоб промислові підприємства якомога швидше подолали той перехідний період, який викликаний пошуком нових ринків збиту. У нас є певне розуміння, як має розвиватися промисловий комплекс на рівні регіону. Ми твердо стоїмо на шляху пошуку іноземних інвесторів, намагаємося  розвивати коопераційні зв’язки всередині держави, але створення системних умов для розвитку промисловості - це, безумовно, національне питання. Тому питання розробки комплексної державної програми розвитку промисловості вже не просто на часі - це першочерговий пріоритет», - зазначила Юлія Світлична.

Зокрема, на думку експертів Харківської ради регіонального розвитку, така програма має передбачати створення системи підтримки експорту та стимулювання розвитку внутрішнього ринку промислової продукції, в тому числі, через державне замовлення та завдяки програмі імпортозаміщення.

«Як приклад, складовою такої комплексної програми може бути модернізація залізничного сполучення в країні, де свої компетенції має цілий комплекс підприємств області. Ще один приклад – модернізація генеруючих потужностей обладнанням вітчизняного виробництва. Ефект від такого підходу очевидний. Це зниження енергоємності економіки та заощадження на енергоносіях, замовлення для підприємств, залучення інвестицій в локалізацію виробництва, створення робочих місць, зростання податкових надходжень», - пояснив заступник директора Департаменту економіки та міжнародних відносин.

Юлія Світлична також окрему увагу приділила питанню забезпечення нормальної роботи одного з ключових заводів регіону – Харківського державного авіаційного виробничого підприємства.

«Питання ХАЗу - давнє і непросте. Незважаючи на те, що трохи більше, ніж півроку тому, було змінено керівний орган заводу, ситуація на ньому потребує негайного втручання як з боку ДК «Укроборонпром», так і з боку уряду», - підкреслила заступник голови ХОДА.

За інформацією Олександра Лукашова, завод фактично працює в режимі малого підприємства і щомісяця накопичує борги із заробітної платні, які дорівнюють вже половині всіх боргів по області.

«Час, коли ситуацію можна було вирішити відносно легко і швидко, минув. Проблема застаріла. Але підприємство не втратило свої перспективи за умов наявності державного замовлення, яке, що називається, дозволить провернути колінвал», - відзначив Олександр Лукашов.

Питання погашення боргів перед працівниками ХДАВП та завантаження виробництва у ході засідання Ради вирішили порушити перед Кабміном.

Більше фото