Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ХОДА звернеться до Кабміну щодо виділення коштів на ремонт доріг стратегічного значення

ХОДА звернеться до Кабміну щодо виділення коштів на ремонт доріг стратегічного значення

Питання ремонту та утримання доріг у регіоні обговорили під час засідання Харківської ради регіонального розвитку під головуванням заступника голови ХОДА Юлії Світличної.

У ході засідання заступник керівника області підкреслила: Харківська область має кілька стратегічних «артерій», приведення яких до належного стану потребує виділення додаткових коштів з боку держави.

«Безумовно, ми повинні приділяти увагу таким важливим напрямам, як Сумська траса, дорога на Ізюм і далі - на Слов’янськ. Без підтримки держави ці питання не вирішаться, адже зазначені дороги мають державне значення, і саме держава піклується щодо їх стану та обслуговування. Те ж саме стосується і напрямів на Вовчанськ та Лозову», - зазначила Юлія Світлична.

Зокрема, у ході засідання Ради було підтримано звернення до Кабінету Міністрів України щодо збільшення фінансування з державного бюджету ремонтних робіт на дорогах стратегічного значення.

«За нашою оцінкою, область забезпечена фінансами на ремонт доріг усього на 10% від потреби. У зв'язку з цим ми звертаємося до Кабінету міністрів для того, щоб відповідні доручення були дані міністерствам, і держава виділила кошти для того, щоб ремонтувати ті дороги, які мають стратегічне значення, - пояснила заступник голови ХОДА. - Через Харківську область проходить достатньо багато транспортних маршрутів, які піддаються особливому навантаженню. По них курсує техніка у напрямку зони антитерористичної операції, а також досить великий потік машин. У зв'язку з тим, що полотно й так було в недостатньо хорошому стані, плюс навантаження - це все дало, звичайно, дуже погані результати. На сьогоднішній день національні дороги, крім як державі, нікому ремонтувати, тому що це - не в повноваженнях облдержадміністрації».

Юлія Світлична також нагадала, що на минулій сесії обради депутати прийняли звернення до Верховної Ради України щодо підтримки законопроекту «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо застосування по всій території України експерименту з фінансування реконструкції, поточного ремонту автомобільних доріг державного значення», яке, за умови його прийняття, надасть змогу перерозподілити близько 250 млн гривень на утримання та реконструкцію доріг у Харківській області.

Також заступник керівника області зазначила, що є позитивні приклади взаємодії регіональної та центральної влади у питанні ремонту доріг, зокрема - траса Чугуїв-Мілове, де зараз проводяться роботи.

«Так, ми не можемо в умовах війни, в умовах дисбалансу економіки побудувати автобан європейської якості, але ми можемо зробити так, щоб ця дорога була проїзною», - відзначила Юлія Світлична.