Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Поляки поділилися з громадами Валківщини досвідом децентралізації

Поляки поділилися з громадами Валківщини досвідом децентралізації

15 квітня у Валківському районі відбувся круглий стіл за темою: «Реформа місцевого самоврядування, розвиток сільських територій. Досвід Республіки Польща та перспективи співпраці».

Захід був організований Харківським регіональний Офісом з підтримки реформи місцевого самоврядування та децентралізації повноважень органів виконавчої влади, Генеральним консульством Республіки Польща у Харкові, ГО «Польсько-українська аграрна асоціація» за підтримки Харківської обласної державної адміністрації.

Як зазначив голова Валківської районної державної адміністрації Віктор Войтенко, зараз в районі активно обговорюється формат об’єднання.

«Прораховуються показники спроможності та можливі варіанти об’єднання: в одну громаду, дві - відповідно до перспективного плану, чи, можливо, в три, - розповів голова РДА. - Сьогодні ми активно радимося з місцевими мешканцями, проводимо громадські обговорення, залучаємо до відповідних розрахунків експертів».

Керівник Харківського регіонального Офісу з підтримки реформи місцевого самоврядування Діана Баринова у своєму виступі наголосила на практичних аспектах реформи місцевого самоврядування та процесу об’єднання територіальних громад. Вона підкреслила, що саме ця реформа – шанс для наших селищ і сіл вийти на новий рівень розвитку, забезпечити новий рівень життя на селі, зробити громади спроможними та конкурентоздатними.

«Для ефективного втілення реформи нам варто спиратися на досвід наших європейських колег, які успішно пройшли цей шлях та досягли значних успіхів у питанні децентралізації», - підкреслила Діана Баринова.

В ході круглого столу представники Польщі запевнили, що вони готові поділитися таким досвідом з українцями та надати всю можливу допомогу в проведенні реформи місцевого самоврядування.

Про досвід сусідньої країни учасникам заходу розповів консул з економічних та політичних питань Генерального Консульства Республіки Польща у Харкові Влодзімеж Лєщінський, який понад рік опікується питаннями співпраці польського та українського бізнесу, в тому числі - аграрного. Він також зупинився на питаннях можливої міжнародної співпраці, зокрема, у сфері залучення польських технологій в український аграрний бізнес, енергозбереження, переробки.

Екс-керівник Бюро торговельного радника Міністерства економіки Республіки Польща В’ячеслав Новіков у своєму виступі розповів про створення умов для спроможності громад, спираючись на більш ніж 20-річний досвід Польщі у галузях енергоефективності та розвитку агробізнесу.

Заступник голови правління ГО «Польсько-українська аграрна асоціація» Віктор Нестеренко в ході засідання зупинився на питаннях створення нових робочих місць, збільшення надходжень до бюджету громади та стабільного розвитку соціально-культурної сфери села.

«Виходячи з досвіду Польщі, це може бути, в першу чергу, розвиток сільського зеленого туризму та переробка  агарної продукції, залучення додаткових коштів шляхом написання проектів до міжнародних фондів та активний пошук інвесторів», - зазначив Віктор Нестеренко.

За підсумками круглого столу його учасники домовилися підготувати конкретні пропозиції – проекти для можливої співпраці територіальних громад Валківщини з польською стороною. За умови успішної реалізації ці проекти можуть поширитися на всю територію Харківської області.