Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На нас чекає прийняття багатьох доленосних рішень на благо країни. Президент – про призначення нового уряду

На нас чекає прийняття багатьох доленосних рішень на благо країни. Президент – про призначення нового уряду

Глава держави 14 квітня виступив в парламенті.

«Я, звичайно ж, засмучений і розчарований тим, що за рік і кілька місяців три політичні сили поставили себе за межі європейської, демократичної коаліції.  Як гострословлять політичні коментатори, замість широкої коаліції утворилася куди ширша опозиція», - сказав Глава Української держави, виступаючи в Верховній Раді під час розгляду питання про призначення прем’єр-міністра та нового складу уряду.

Президент наголосив, що опозиція – невід'ємний атрибут демократії. «Я поважаю право і рішення тих політичних сил, які, не давши жодного шансу новому уряду, встали до нього в опозицію. Саме тому я не дозволю коаліції приватизувати Президента», - сказав Глава держави.

«Я подаю руку всім тим політичним силам, які зайняли місце в опозиції. Хтось - до уряду, хтось - до Президента, але ніхто не має знаходитись в опозиції до України. З частиною із вас ми є повними ідеологічними однодумцями, і я впевнений, що разом ми приймемо ще не одне доленосне рішення на благо країни», - заявив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що вже найближчим часом закликатиме народних депутатів ухвалити в другому читанні поправки до Конституції в частині судової реформи. 

«Розумію ваше прагнення удосконалити її проект. Але хочу нагадати приказку, що краще – ворог хорошого. Затримка прийняття реформи означає наразі лише консервацію того жахіття, яке ми бачимо в системі: що ні день - то нові сюрпризи», - зазначив Президент і закликав «починати з того, що напрацьоване кращими вітчизняними експертами та підтримане Венеціанською комісією, а згодом, у разі потреби, вносити всі необхідні корективи».

«Зволікати далі не можна. Судова реформа – це і питання справедливості, і того ж інвестиційного клімату», - додав Глава держави.

Президент підкреслив, що ще одним спільним завданням коаліції та опозиції є зміни до Конституції в частині децентралізації та виконання Мінських угод як ключового елементу мирного плану з повернення Донбасу під український суверенітет, з відновлення територіальної цілісності України, включаючи повернення Криму. Ключові рішення з цього питання прийматимуться у сесійній залі.

Президент України наголосив, що перед новим урядом стоять масштабні та вражаючи завдання у проведенні реформ.

«З цієї високої трибуни хочу послати месидж країні і всьому світові. Новий уряд, як і попередній, неухильно проводитиме курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію, реформи і глибоку внутрішню європеїзацію України. Жодна кома не міняється в документах, які визначають засади зовнішньої та внутрішньої політики», - заявив Петро Порошенко.

За словами Президента, поява в структурі уряду посади віце-прем'єра, відповідального за європейську та євроатлантичну інтеграцію, «це не лише символічний жест, а практичний крок до того, аби всі наші урядові рішення приводилися до спільного європейського знаменника».

Угода про політичну асоціацію та всеохоплюючу та поглиблену зону вільної торгівлі для кожного міністра – такої ж ваги настільний документ, як і Конституція, коаліційна угода, програма дій уряду, зазначив Глава держави. Продовження співпраці з МВФ та іншими міжнародними кредитними організаціями, які забезпечують дієву фінансову підтримку українських реформ, є безальтернативним. 

Президент підкреслив, що від нового уряду очікує того ж, що і все суспільство – зростання економіки та добробуту людей.  Від стратегії виживання, цілком виправданої в 2014-15 роках, слід переходити до стратегії прискореного розвитку. «Це завдання виявиться нам по силах, лише за умови, коли уряд доб'ється істотного покращення інвестиційного клімату», - сказав Глава держави.  

За словами Президента, ключовим елементом покращення інвестиційного клімату є боротьба з корупцією. Вже створено низку принципово нових інституцій, зокрема,  Національне антикорупційне бюро, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, Національне агентство із запобігання корупції, нагадав Глава держави. 

Водночас, Петро Порошенко підкреслив, що функція уряду в питанні боротьби з корупцією - значно ширша. «Він має ухвалювати такі рішення, які знищують будь-яке підґрунтя для корупції. Йдеться про прозору і висококонкурентну приватизацію; прозоре управління державними підприємствами, тема, яка вже стала притчею во язицех; розширення обсягу електронних закупівель; дієву мотивацію праці державних службовців, які буквально цими тижнями  починають працювати за новим законом», - наголосив Президент. 

Глава держави наголосив, що Національна рада реформ продовжує залишатися майданчиком для узгодження проектів реформ, і вже за тиждень-два очікує його перезапуску.

Серед пріоритетних завдань уряду Президент назвав покращення умов для бізнесу та питання дерегуляції: «Простір для позитивних змін в стосунках платників податків і тих, хто їх збирає – безмежний».

Глава Української держави подякував за позицію народним депутатам, які забезпечили створення нової коаліції: «У нас буде політично відповідальний уряд, і цю відповідальність зголосилися нести дві політичних сили, які утворили нову коаліцію, і позафракційні депутати, які долучились до її складу, або залишились у її складі».