Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Газовики закликають дотримуватися правил безпеки в охоронних зонах газопроводів

Газовики закликають дотримуватися правил безпеки в охоронних зонах газопроводів

Про правила поведінки поблизу магістральних газопроводів нагадали в компанії «Укртрансгаз».

«Територією усіх областей країни проходять магiстральнi газопроводи великих дiаметрiв i високого тиску, якi мають важливе народногосподарське значення. Паралельно до газопроводiв прокладено повiтрянi та пiдземнi кабельнi лiнiї зв'язку. Слід пам’ятати, що механiчне пошкодження пiдземних магiстральних газопроводiв може призвести до аварiї чи вибуху великої руйнiвної сили, а, можливо, і до загибелi людей, пожежi й припинення на тривалий час газопостачання споживачів», - посянили в «Укртрансгазі».

Для того, щоб уникнути нещасних випадків, на земельних дiлянках у межах охоронних зон – вiд 75 м до 350 м в обидва боки вiд осi газопроводу (залежно вiд дiаметру) - категорично забороняється вести будь-яку господарську діяльність. Тут неможна споруджувати житлові будинки, розмiщувати автозаправнi станції, будувати гаражi та автостоянки, дачно-садовi споруди, склади та інші споруди. Також заборонено перемiщувати та руйнувати знаки закрiплення магiстральних газопроводiв на мiсцевостi, пошкоджувати лiнiйну частину цих газопроводiв, засобiв електрохiмiчного захисту вiд корозiї, кранове обладнання, засоби технологiчного зв’язку та іншi складовi магiстральних газопроводів. Розводити вогонь, спалювати суху траву, солому i смiття, копати ями - робити все це також неможна.

«Будiвельнi, ремонтнi, землянi, геологорозвiдувальнi, буровi, пiдривнi, гiрничi, землечерпальнi та поглиблювальнi роботи на земельних дiлянках у межах охоронних зон, у мiсцях, де магiстральнi газопроводи проходять через рiки, водойми та болота, торфорозробка та органiзацiя кар’єрiв для добування корисних копалин проводяться лише за письмовою згодою філій ПАТ «Укртрансгаз» та вiдповiдних органiв державного нагляду i контролю», - зазначили газовики.

Також вони нагадали, що проїзд автомашин через газопроводи потрібно здiйснювати дорогами i переїздами, спецiально обладнаними i погодженими з філіями ПАТ «Укртрансгаз».

Польовi сiльськогосподарськi роботи в охоронних зонах газопроводiв землекористувачам також належить проводити з обов’язковим попереднiм повiдомленням філій «Укртрансгазу».

«Пiд час виконання сiльськогосподарських робiт в охоронних зонах газопроводiв iз застосуванням машин i механiзмiв не дозволяється обробiток грунту на глибині понад 0,45 м», - уточнили в компанії, підкресливши, що особи, винні в пошкодженні газопроводу, лінійних споруд і кабелів зв’язку, притягуються до адміністративної або кримінальної відповідальності.

У разі виявлення пропусків газу або пошкодження пiдземного магiстрального газопроводу пiд час проведення земляних робiт слiд негайно припинити роботи, органiзувати охорону цього мiсця на вiддалi охоронної зони (75 - 350 м) i повiдомити про це Центральний диспетчерський департамент ПАТ«Укртрансгаз» за телефонами: (044) 461-21-04, (044) 461-21-05.