Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові презентували єдину базу електронних паспортів житлових будинків

У Харкові презентували єдину базу електронних паспортів житлових будинків

Презентація відбулася під час круглого столу на тему: «Формування прозорих відносин споживача та надавача послуг на ринку ЖКГ».

У заході взяли участь фахівці Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, обласної та районних державних адміністрацій, міських рад міст обласного значення та м. Харкова, управителі багатоквартирних житлових будинків та представники громадських організацій.

Захід був організований ГС «Експертна міжгалузева асоціація України» та представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні за підтримки обласної державної адміністрації на базі Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова.

Начальник управління реформування інфраструктури та економічного аналізу Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації Наталя Горбаненко відзначила актуальність обраної тематики для обговорення, адже згідно з Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» до 1 липня 2016 року співвласники багатоквартирних будинків повинні визначитися з формою управління власними будинками (створення ОСББ чи обрання управителя).

«З огляду на те, що на державному рівні ще не прийнято деякі підзаконні акти з цього питання, досить доречною є можливість поспілкуватися представникам місцевих органів влади з фахівцями Мінрегіону України, бо саме виконавчим органам відповідних місцевих рад доведеться призначати на конкурсних засадах управителів для тих будинків, у яких співвласники не визначаться з формою управління у встановлений термін», - відзначила Наталя Горбаненко.

Заступник директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону України Віктор Токаренко повідомив, що міністерством вже розроблено проекти типового договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком та порядку проведення конкурсу щодо призначення управителя багатоквартирного будинку, які найближчим часом будуть прийняті.

Також учасники круглого столу обговорили необхідність створення умов для розвитку інституту професійного управителя, у т.ч. - забезпечення фахової підготовки управителів.

Начальник управління благоустрою територій та комунального обслуговування Мінрегіону України Максим Барінов під час круглого столу презентував розробку ІАП «е-житло» - єдиної бази електронних паспортів житлових будинків. Планується, що у цій електронній базі буде зібрано інформацію щодо технічного стану кожного багатоквартирного будинку в країні та управителів багатоквартирних будинків, яка буде постійно оновлюватися.

«Завдяки впровадженню цього програмного продукту співвласники багатоквартирних будинків отримають доступ до повної інформації щодо технічного стану власного будинку, щодо робіт, які виконуються з його утримання та ремонту, щодо вартості послуг з управління та докладну інформацію про управителів (включаючи наявні факти непрофесійного управління), що може стати у нагоді під час вибору або зміни управителя. В свою чергу, органи місцевого самоврядування, використовуючи цю інформаційно-аналітичну систему, отримають змогу відстежувати стан експлуатації багатоквартирного житлового фонду», - зазначив Максим Барінов.

Наразі Мінрегіоном України ведеться робота з міжнародними донорськими установами щодо залучення гранту для наповнення цієї бази даних.