Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Підприємствам, які не сплачують екологічний податок, загрожує заборона діяльності

Підприємствам, які не сплачують екологічний податок, загрожує заборона діяльності

Дотримання екологічного законодавства підприємствами області обговорили під час селекторної наради в облдержадміністрації 1 квітня.

Одним з найбільш актуальних питань в природоохоронній сфері Харківщини на сьогодні є отримання підприємствами дозвільно-погоджувальної документації у сфері екології та природних ресурсів.

Як зазначив в ході засідання заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко, від рівня отримання дозвільної документації залежить наповнення місцевих бюджетів від сплати екологічного податку за здійснення викидів забруднюючих речовин в повітря та водні об’єкти та за розміщення відходів.

«На жаль, у попередні роки не приділяли належної уваги цьому питанню. Сьогодні важливо виправити цю ситуацію, адже ці кошти надходять до природоохоронних фондів: за їхній рахунок можна реалізовувати екологічні програми, будувати сміттєперероблюючі заводи, сортирувальні лінії», - сказав Євгеній Шахненко.

Він зазначив, що протягом останніх двох місяців, завдяки активній роботі Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА та Держекоінспекції в Харківській області, рівень отримання деяких видів документації зріс на 15%.

«Але є райони, які практично не займаються цією роботою, керівники на місцях просто дозволяють незаконно працювати підприємствам. Всі голови райдержадміністрацій мають у найкоротші терміни зібрати інформацію щодо всіх економічно активних підприємств та видів їх діяльності та проконтролювати отримання ними відповідної екологічної документації», - звернувся заступник голови ХОДА до керівників районів.

Начальник Держекоінспекції в Харківській області Артем Георгіян зазначив, що в цьому році інспекція планує подавати позови до суду щодо заборони діяльності підприємств, які не мають необхідних дозволів та погоджень.

«В цьому році, на відміну від минулого, в нас є кошти для ведення судової роботи. Тому ми будемо подавати позови щодо заборони діяльності підприємств, які не мають необхідної документації, до моменту усунення порушень», - повідомив Артем Георгіян.

За його словами, за 2015-й та перший квартал 2016 року інспекція перевірила 233 суб’єкти господарської діяльності. Дозволи на викиди мали лише 98 з них, декларації про утворення відходів - тільки 48. За всіма випадками порушень зроблені приписи з вимогою отримати відповідну документацію.

За інформацією директора Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА Андрія Тимчука, станом на 31 березня в цілому по районах області дозволи на викиди в атмосферу отримали 45% економічно активних суб’єктів господарювання, 7% зареєстрували декларації про утворення відходів та 12% отримали дозволи на спеціальне водокористування.

У сфері охорони атмосферного повітря найгірший стан з отримання документації - в Дергачівському, Золочівському, Печенізькому районах, містах Люботин та Чугуїв. Найгірша ситуація з отриманням дозволів на спеціальне водокористування - у Борівському, Зміївському, Печенізькому районах та містах Ізюм, Лозова, Первомайський та Чугуїв.